BiH

snijeg otežao situaciju

Stotine migranata u kampu “Lipa” i dalje na otvorenom: “Nemamo ni hrane, ni vode” (VIDEO)

26/12/2020

Humanitarna organizacija SOS Bihać dijelit će danas obroke i vreće za spavanje, te odjeću i obuću za više stotina migranata koji borave u ovom kampu

Sve je teža situacija u kampu za migrante “Lipa” kod Bihaća. Stanje dodatno otežava snijeg koji pada od jučer. Stotine migranata noći i dane provode pod otvorenim nebom.

Humanitarna organizacija SOS Bihać dijelit će danas obroke i vreće za spavanje, te odjeću i obuću za više stotina migranata koji borave u ovom kampu.

Migranti kažu da su nezadovoljni uslovima u kampu Lipa, prenosi BHRT.

“Nemamo ni hrane, ni vode. Svi sjedimo na zemlji. Jedanput je samo dolazio Crveni krst i dao nam hranu. Ne znam šta ćemo. U velikom smo problemu zbog snijega. Jako je hladno. Nemamo hranu i toplu odjeću”.

“Mi samo želimo ići gdje ćemo bolje živjeti. Nije važno u koji kamp. Oni kažu idite natrag u Lipu i mi ćemo riješiti vaše probleme, ali to ne učine. Imali smo samo jedan obrok dnevno otkako se sve ovo dogodilo”.

Rješenje za situaciju u kampu Lipa se i dalje ne nazire. Muđunarodna organizacija za migracije se povukla iz ovog kampa. Jedini koji vode brigu o migrantima su Crveni križ grada Bihaća, odnosno Unsko-sanskog kantona, te humanitarna organizacija SOS Bihać.

Sigurnosna situacija je mirna, jake policijske snage prisutne su u kampu Lipa 24 sata i drže sve pod kontrolom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.