Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

IPI Svjetski kongres

Stotine novinara i urednika iz cijelog svijeta “okupirat” će Sarajevo

kamere mediji novinari
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Svjetski kongres i festival medijskih inovacija počinje sutra. Predviđen je i razgovor s novinarom Al Jazeere čiji su članovi porodice ubijeni u Gazi

Više od 400 medijskih profesionalaca, “lidera misli” i inovatora okupit će se sutra u Sarajevu u okviru godišnjeg Svjetskog kongresa Međunarodnog instituta za štampu (IPI) i festivala medijskih inovacija.

IPI Svjetski kongres i festival medijskih inovacija 2024. održat će se u historijskom hotelu Holiday, nekadašnjem Holiday Innu. Osim što je bio jedan od simbola zimskih olimpijskih igara održanih 1984. godine, ovo mjesto kasnije je postalo vitalni bastion za medije tokom opsade Sarajeva 1990-ih godine. Upravo je ovakva historijska pozadina bila i razlog za održavanje IPI Svjetskog kongresa 2024.

Novinarstvo na prekretnici

Pod temom “Navigacija kroz krize: Novinarstvo na prekretnici”, planirano je da IPI Svjetski kongres pruži vitalni prostor za medijske profesionalce, eksperte i inovatore da istraže nova rješenja, da podstaknu razumijevanje i kritički preispitaju ulogu medija u rješavanju krize našeg vremena.

Kongres se zvanično otvara sutra navečer (srijeda) s dvije diskusije posvećene ulozi novinarstva u vremenima sukoba i to sesijom “Rat, mir i novinarstvo: razmišljanje o opsadi Sarajeva 30 godina kasnije” (od 18:15 do 19:15 sati), na kojoj će urednici i novinari čije je karijere krojilo praćenje opsade Sarajeva podijeliti svoja lična iskustva, ističući ključnu potrebu zaštite novinara i medija u vrijeme rata.

Nakon toga je predviđen i razgovor između šefa ureda Al Jazeere Gaze Wael-Al Dahdouha i novinara dobitnika Pulitzerove nagrade Azmata Khana, koji će se fokusirati na hrabrost novinara koji nastavljaju izvještavati o ratu u Gaza. Uprkos tome što je pretrpio nezamislive gubitke, Al-Dahdouhova posvećenost dokumentovanju ljudske cijene rata nikada nije posustala.

Zaštita medija

Drugog dana Kongresa i festivala medijskih inovacija, razgovarat će se o najvećim izazovima našeg vremena, između ostalog i kako riješiti zagonetku profita istraživačkog novinarstva.

-Hrabre kolege iz Mjanmara, Hong Konga, Sudana, Salvadora i Ukrajine ispričat će kako ostaju otporni suočeni s represijom i sukobima. Razgovarat ćemo o tome kako staviti novinarstvo na mjesto vozača kada je u pitanju Big Tech i zaštite medija od javnog interesa. A mi ćemo se zapitati: Kako osigurati da novinari mogu slobodno i sigurno pokrivati klimatsku krizu? Plus, sesije o feminističkim medijskim inovacijama i mentalnom zdravlju u redakcijama – i još mnogo toga – najavili su organizatori.

U petak, drugog dana Kongresa, organizatori najavljuju kako će istražiti nove inovacije u novinarstvu usmjerenom na publiku, utjecaj zakona o kibernetičkom kriminalu na slobodu medija i strategije za borbu protiv dezinformacija i transnacionalnih prijetnji novinarima.

Također, planirano je da se razgovara i o tome šta je sada potrebno novinarima koji prate rat u Gazi. Osim toga, učesnici Kongresa će imati priliku da prisustvuju zatvorenoj projekciji dokumentarnog filma “20 dana u Mariupolju” nagrađenog Oskarom u Bosanskom kulturnom centru.

-Ovo su samo neki dijelova programa, koji uključuje 30 panela, radionica i projekcija filmova – najavili su iz IPI-ja.

Dodatno, predviđena je i ceremonija dodjele nagrada IPI-IMS kojom se odaje počast ovogodišnjim primateljima nagrada World Press Freedom Hero i Free Media Pioneer. Ceremonija će se održati u zgradi Radio-televizije Bosne i Hercegovine (BHRT).