Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stotine vjernika u mostarskoj katedrali polnoćkom slavilo rođenje Isusovo

BiH

mostar bozic

Radujte se narodi kad čujete glas da se Isus porodi u blaženi čas, točno u ponoć je zapjevalo stotine vjernika u prepunoj katedrali Marije majke crkve u Mostaru. Time je započelo božićno svečano misno slavlje koje je predvodio Msgr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski uz koncelebraciju brojnih svećenika.

“Noćas u 5.500 katedrala svijeta slavi se ovakva svečana polnoćka”, naglasio je biskup Perić.

Diljem svijeta u ovoj noći prenosila se radosna vijest i pozivalo se vjernike na mir, toleranciju i ljubav, ali se osvrnuli na način Isusovog dolaska na zemlju.

“Kako se provodio popis stanovništva svega svijeta, svi su morali ići svojim domovima, pa tako i Marija i Josip iz Nazareta morali su ići u Betlehem, od kuda su bili njegovi preci. Ali roditi, nije za njih nigdje bilo mjesta, pa je tako rodila dijete u štalici”, ovo je priča koja nije izostavljena niti u jednom božićnoj propovjedili.

“Za njega ne bijaše mjesta ni u ljudskom svratištu a kamoli u ljudskom srcu, zato što je čovjek toliko sebičan”, između ostalog je tijekom propovijedi kazao biskup Perić.

Govoreći o ljubavi Božjoj i Isusovom rođenju koje su anđeli nebeski navijesti, kao i trojici kraljeva koji su prateći zvijezdu repaticu došli u štalicu pokloniti se ‘rođenom kralju’ uz darove ‘zlato, smirnu i tamjan’, Perić je naglasio kako Isusovo rođenje u štalici simbolizira ljubav i mir na svojski način.

“Rođenje Isusovo u štalici omogućilo je pastirima da mu se prvi poklonu, jer su oni bili najniža klasa u društvu. Oni nisu mogli svjedočiti na sudu, nisu smjeli stupiti nogom u nikakav grad. Koliko god bili pošteni općenito su smatrani lažljivcima, lopovima i izrodima. Čak su bili oslobođeni propisa održavanja subote i smatrani su obredno nečistima. Oni nisu smjeli ući u hram, jer su svećenici prikazivali žrtve, ali su ih svećenici mogli udaljiti da im betlehemskim poljima čuvaju janjce radi gozbene djelidbe. Smještali su ih zajedno sa carinicima i bludnicama. Izbačeni iz građanstva lišeni religioznih obreda, smatrani ološem društva bit će počašćeni najvećim priznanjem da ih zovne anđeo Gospodnji i da ih obavijesti o velikoj radosti da im se rodio Spasitelj svijeta”, pojasnio je biskup Perić, napominjući kako se Isus i rodio da bi otkupio grijehe svijeta.

“Zato da nam pokaže da je veće bogatstvo siromaštvo Božje nego sva bogatstva svijeta”, zaključio je Perić u božićnoj propovijedi.

Na kraju svečanog misnog slavlja svim je vjernicima i ljudima dobre volje zaželio sretan Božić, uz poruke mira i tolerancije koji su potrebni svakom zdravom društvu.

Snagu zajedništva polnoćka u gradu na Neretvi je pokazala i dolaskom predstavnika Srpske pravoslavne crkve iz Mostara, na čelu sa parohom Radivojem Kruljem, po kome je biskup Perić uručio pozdrave i zahvalu episkopu zahumsko-hercegovačkom i primorskom Vladiki Grigoriju.