Vandalizam u Banjaluci

Strahuju za živote i porodice: Stvorena je atmosfera otvorenog lova na novinare

banja luka novinari protest capital2
Protest novinara u Banjoj Luci / FOTO: Capital.ba

“Jasno se vidi da taj ko je to uradio sebi dao toliko oduška da čak nije mario ni za kamere ni za to hoće li ga neko vidjeti”, rekao je Morača novinarima u Banja Luci

Nepoznati vandali oštetili su automobile novinara urednika portala Buka Aleksandra Trifunovića i EuroBlica i portala Srpska Info Nikole Morače. Vozila su izgrebana i iscrtana raznim simbolima i parnicama, a novinari se pitaju šta je sljedeće što mogu očekivati. Ovaj put načinjena je materijalna šteta, a da li će sljedeći put biti ugroženi i njihovi životi i porodice?

Ovaj napad došao je nakon usvajanja Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske, kojim se uvodi krivično djelo uvrede i klevete, a čemu se novinarska zajednica usprotivila. I predsjednik RS-a Milorada Dodika ponovo je vrijeđao novinare nazivajući ih spodobama.

Protest novinara u Banjoj Luci / FOTO: Capital.ba

– Jasno se vidi da taj ko je to uradio sebi dao toliko oduška da čak nije mario ni za kamere ni za to hoće li ga neko vidjeti. Ima mnogo stvari koje su mogle utjecati na ovakvo ponašanje nepoznatog počinioca. U policiji su rekli da će učiniti sve da ga pronađu. Ovo je došlo do nekog momentuma kada zaista osjećam ugroženost, posebno porodice, svoje troje djece i supruge. Iskreno se nadam da će policija brzo riješiti slučaj – rekao je Morača novinarima u Banja Luci.

Trifunović je rekao da je policija bila profesionalna na uviđaju. Nije želio nikoga konkretno optužiti za napad, ali je naglasio da je stvorena atmosfera gdje je otvoren lov novinare i gdje novinarima može bilo ko uraditi šta hoće, i to bez posebnog motiva.

Protest novinara u Banjoj Luci / FOTO: Capital.ba

– Mi smo od sistema označeni kao neko ko je spodoba, kao neko ko podriva sistem RS-a i nerijetko kao neprijatelji RS-a. A kada nekog označite kao neprijatelja, a predstavljate sistem, ja ne vidim šta je to drugo nego naredba, a sa neprijateljima znamo kako se postupa. Naša imovina je u ovom trenutku najmanje bitna, to se da zakrpiti, ali šta će se desiti drugi put kada naša djeca budu u tim automobilima – pita Trifunović.

Siniša Vukelić, glavni i odgovorni urednik poslovnog portala Capital, kazao je da novinari nikada nisu govorili o Miloradu Dodiku na način kako on vrijeđa stotine njih nazivajući ih spodobama i raznim drugim uvredljivim imenima.

– Ovo je otišlo predaleko. Novinari strahuju za svoje živote. Provođenjem kriminalizacije klevete želi se oduzimati novinarima oprema, zatvarati novinare. Bilo kojem novinaru u ovoj zemlji, bilo kojem aktivisti ili kritičaru ukoliko se nešto desi, ukoliko bude falila dlaka sa glave, mićemo zato direktno odgovornim smatrati Milorada Dodika i Sinišu Karana, ministra unutrašnjih poslova. Mi smo meta za bilo kojeg građanina, bilo koga ko vjeruje u njihovu ideologiju koju su oni stvorili. Sad su novinari i aktivisti predstavljeni kao novi neprijatelji u Republici Srpkoj – istakao je Vukelić.

Protest novinara u Banjoj Luci / FOTO: Capital.ba

Naglasio je da su premijeru RS-a i predsjedniku Narodne skupštine upućeni deseci zahtjeva da se povuče sporni zakon. Zatraženi su i sastanci, a Vukelić i dalje vjeruje da će se šefovi poslaničkih klubova odazvati i saslušati argumentaciju protiv. Također, istaknuo je da se radi o borbi svih građana i da je porazno što akademska zajednica nema javni stav.