Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kanton 10

Štrajk doktora: U Sarajevu satnica 2,60 KM, u ZDK 2,80 KM, a nama 2,24 KM

doktori – strajk – kanton 10 (1)

Što se tiče osnovne plaće ona je također među najnižim u Federaciji (Posavski kanton je ispod njih), a na primjer, doktor medicine u Kantona prima 1.663 maraka, a specijalista 1.921 maraka dok su u ostalim kantonima ti iznosi veći

Doktori, medicinske sestre i tehničari, te pomoćni djelatnici u zdravstvu iz Kantona 10 održali su u srijedu jednosatni štrajk upozorenja te iznijeli svoje zahtjeve prema kantonalnoj vladi.

Štrajk je organizirala Skupština Sindikata liječnika Kantona 10 čiju su odluku podržali i ostali sindikati u djelatnosti zdravstva iz tog kantona.

Predsjednik Sindikata liječnika Kantona 10 dr. Ivica Jozić podsjetio je kako su krajem prošle sedmice održali redovnu godišnju skupštinu na kojoj je, među ostalim, donesena i odluka o organiziranju štrajka upozorenja.

“Razlozi za ovu odluku su dvogodišnje odugovlačenje početka pregovora o novom kolektivnom ugovoru te potpuno ignoriranje naših inicijativa za pokretanje pregovora od strane resornog ministarstva”, kazao je u izjavi za Fenu Jozić.

On je kao još jedan razlog za održavanje štrajka naveo i najnižu satnicu i koeficijente u Kantonu 10 u odnosu na ostatak FBiH.

Njihova satnica je, kako kaže, 2,24 KM dok je u Zapadnohercegovačkom kantonu 2,31 KM, u Kantonu Sarajevo 2,60 KM, a u Zeničko-dobojskom kantonu 2,80 KM.

Što se tiče osnovne plaće ona je također među najnižim u Federaciji (Posavski kanton je ispod njih), a na primjer, doktor medicine u Kantona prima 1.663 maraka, a specijalista 1.921 maraka dok su u ostalim kantonima ti iznosi veći.

Ako se kantonalna vlada ne očituje po pitanju njihovih zahtjeva, Jozić upozorava da su spremni ići u generalni štrajk, a kada će se to dogoditi odlučiti će Skupština Sindikata liječnika Kantona 10 u saradnji s ostalim sindikatima iz zdravstva.