Štrajk upozorenja u srednjim školama na području BPK Goražde

srednja_skola33

Štrajk upozorenja održan je danas u svim srednjim školama na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

Kako navode u Kantonalnom odboru Sindikata srednjeg obrazovanja BPK-a, razlog je neusvajanje usaglašene Instrukcije o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za uposlenike srednjih škola, od strane Vlade BPK Goražde.

– Pod pritiskom članova sindikata srednjeg obrazovanja bili smo prinuđeni jučer donijeti odluku o održavanju štrajka upozorenja u vremenu od 13.15 do 14 sati i to će trajati svakodnevno do ispunjenja našeg zahtjeva – kazao je Eldin Isanović, predsjednik KO Sindikata srednjeg obrazovanja BPK Goražde.

U sindikatu podsjećaju da je od potpisivanja Kolektivnog ugovora za oblast srednjeg obrazovanja u BPK prošlo tri mjeseca te ocjenjuju kako je krajnje vrijeme da Vlada da saglasnost na Instrukciju o platnim razredima i koeficijentima.

– Pregovarači timovi sindikata i resornog kantonalnog ministarstva su usaglasili Instrukciju i ostalo je još samo da ona dođe na dnevni red i da Vlada da saglasnost za njenu primjenu. Uposlenici srednih škola time dobijaju ono što je potpisano Kolektivnim ugovorom odnosno njihova prava se izjednačavaju s pravima uposlenih u organima uprave – pojasnio je Isanović.

Sindikat srednjeg obrazovanja BPK očekuje da se Instrukcija o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata nađe na prvoj narednoj sjednici Vlade BPK. Ukoliko se to ne desi, iz Sindikata poručuju da će poduzeti i druge mjere u skladu sa Zakonom o štrajku.