Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

KANTONALNA BOLNICA BIHAĆ

Štrajk upozorenja zdravstvenih radnika u USK: Besmislena situacija, tražimo platu

strajk – zdravstveni radnici – bihac – usk – fena (1)

Ovim je počelo provođenje zakonske procedure za najavljeni generalni štrajk, ukoliko se ne ispune zahtjevi zdravstvenih radnika

Zaposleni u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću i ostalim zdravstvenim ustanovama Unsko-sanskog kantona (USK) danas su štrajkom upozorenja još jednom tražili svoja prava i poslali poruku kantonalnim političkim liderima.

Zahtijevaju hitno usvajanje Financijskog plana i programa Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona za ovu godinu i isplatu decembarske plate.

– Besmislena situacija, u kojoj zdravstveni radnici stoje ispred ulaza bolnica i domova zdravlja. Prinuđeni smo na ovakav način tražiti svoja osnovna radnička prava, konkretno isplatu plate za decembar prošle godine, iako smo skoro zaradili i januarsku. Tražimo naravno i poštivanje potpisanog Kolektivnog ugovora, koji nam ove godine garantuje povećanje ličnih primanja – izjavio je vršilac dužnosti predsjednika Sindikata doktora medicine i stomatologije USK Amir Rekić.

Ovim je počelo provođenje zakonske procedure za najavljeni generalni štrajk, ukoliko se ne ispune zahtjevi zdravstvenih radnika.

– Zamislite apsurd da nepostojanje definirane skupštinske većine i nefunkcionisanje Kantonalne skupštine ugrožava egzistenciju ljekara i medicinara. To je nažalost moguće samo kod nas. Krenuli smo sa svakodnevnim dvosatnim štrajkovima upozorenja, sve do ispunjenja zakonskih preduslova za generalni štrajk. Postoji opcija i radikalnijih mjera poput pojedinačnih i kolektivnih otkaza, međutim nadam se da do toga nećemo doći – riječi su predsjednika Sindikata ljekara u Kantonalnoj bolnici u Bihaću Safeta Kuduzovića.

Medicinska sestra Arijana Kurjaković naglasila je da svo osoblje, bez obzira na trenutnu situaciju, ulaže maksimalne napore na svojim radnim mjestima.

– Nismo zatvorili vrata naših odjela i ambulanti. Radimo i postupamo sa empatijom prema pacijentima, za razliku od onih koji su nas doveli u situaciju da svoja prava tražimo ispred bolnice. Svi znaju u kakvim uslovima i pod kakvim pritiskom radimo u posljednje dvije pandemijske godine, ali to nekima očigledno ništa ne predstavlja. Nastavit ćemo s našom borbom za elementarne radnička prava – dodala je Kurjaković.

Štrajkovi upozorenja održani su i drugim zdravstvenim ustanovama ovog kantona, dok je u Domu zdravlja Bihać jučer izražen i radnički protest, gdje je skoro polovina zaposlenih ljekara samoinicijativno obustavila prijem pacijenata.