Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stranački uhljebi popravljaju statistiku

BiH

nezaposlenost

Iako u posljednje vrijeme predstavnici vlasti u BiH ekonomsko stanje u zemlji opisuju samo jednom riječju “rast i zapošljavanje”, posljednje analize Direkcije za ekonomsko planiranje BiH ipak pokazuju “mješovito stanje”.

Tako s jedne strane značajan je porast vrijednosti vanjskotrgovinskog deficita roba od 6,7 posto, dok je s druge strane zabilježeno postepeno ubrzavanje rasta industrijske proizvodnje te snažan realni rast prometa maloprodaje od 8,3 posto,.

Međutim, koliko god da navodili suhoparne brojke one za običnog građanina ne znače apsolutno ništa ako se ne povećava broj radnih mjesta, plaće i penzije. A upravo kod ovih kategorija u posljednje vrijeme vlada različito tumačenje brojki, piše Dnevni list.

Igre brojkama

Naime, prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH u kolovozu prošle godine u našoj zemlji nezaposleno je bilo 552.319 osoba, a u istom mjesecu ove godine 540.886 osoba. Prema tome, 11.433 osobe manje, što bi značilo kako ih je u promatranom razdoblju toliko zaposleno.

[yuzo_related]

Kada je u pitanju Federacija, prema istom izvoru, u augustu  2014. nezaposleno je bilo 394.168 osoba, a u kolovozu ove godine njih 390.659, što znači 3509 osoba manje.

Međutim, iz nevladinog sektora već mjesecima upozoravaju kako se sa zavoda za zapošljavanje “skidaju” osobe koje su honorarno zaradile 209 maraka, čime gube pravo na zdravstveno osiguranje.

Primjerice, u Federaciji je u prvih pola godine sa zavoda za zapošljavanje “skinuto” ukupno 10.500 osoba, a iz nevladinog sektora upozoravaju kako ih je čak i više od polovine s popisa brisano zato što su honorarno zaradili 209 marka.

S obzirom na to, kao i nespornu činjenicu kako je u posljednjih godinu dana iz BiH odselio jedan dio nezaposlenih građana te kako su se promjenom vlasti u “državne jasle” uhljebili brojni stranački kadrovi, onda ipak dobivamo jednu realniju sliku o razini porasta zaposlenosti.

Kada je u pitanju Federacija, ostaje vrlo upitno je li u razdoblju august  2014.-august  2015. uopće povećana zaposlenost, a ako i je sigurno se realno ne radi o nekoliko hiljada  novozaposlenih.

Penzioneri i zaposleni

I u navedenoj analizi DEP-a, stoji kako je primjerice u srpnju zaposleno bilo 714,63 hiljada  građana, a nezaposleno njih 542,9 hiljada pa je stopa nezaposlenosti iznosila ogromnih 43 posto. U tom razdoblju, ukupan broj umirovljenika je bio 646,47 tisuća, što znači kako tek nešto više od 68 tisuća je veći broj onih koji rade od umirovljenika.

U promatranom razdoblju, prema podacima DEP-a, Prosječna neto plaća u BiH iznosila je 834 marke, najveća neto plaća u zabilježena je u području financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (1350 maraka), dok je najniža neto plaća u građevinarstvu (522 marke).

Prosječna penzija  u BiH iznosila je 358 maraka, dok je minimalna mirovina u FBiH bila 326,2 mare, a u RS-u 174,4 marke. Prema tome, ne treba osporavati određene pozitivne ekonomske pokazatelje, koju su zasigurno ohrabrujući i trebali bi predstavljati stimulaciju za daljnji naporan rad na oporavku gospodarstva, ali ipak ih ne treba niti “prenapuhivati” nego istini pogledati u lice i raditi sve kako bi počeli pratiti pravila i mjere koji vrijede u EU.