Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Stranci žele pregraditi rijeke u BiH i uništiti ih, jer to ne smiju u svojim zemljama”

norveska – hidroelektrana

Prirodna bogatstva BiH značajno su ugrožena zbog najava za izgradnju čak 300 hidrocentrala, piše ugledni BBC.

„Kompanije koje dolaze sa zapada grade hidrocentrale u BiH, jer to ne mogu, recimo, u Njemačkoj i Norveškoj. Žele sve pregraditi. Tamo postoje zakoni koji ih tjeraju od rijeka. Ali oni znaju da im u BiH to može poći za rukom, gdje nema dovoljno medijske pažnje niti zakona kao u Evropskoj uniji“, izjavio je biolog iz Slovenije Rok Rozman.

On je jedan od brojnih aktivista koji se spuštaju kajacima niz balkanske rijeke kako bi ukazali na ovaj problem i kako bi se izborili protiv projekata izgradnje hidrocentrala.

Rijeka Sana je samo jedan od primjera uništavanja prirodnog bogatstva BiH. Aktivisti za zaštitu okoliša ukazuju na hidroelektranu Medna koja je pregradilu rijeku i sada se tu nalaze kamene gromade, puknute cijevi i betonski zid.

Na isti način bit će transformisana i brojna druga prirodna okruženja u BiH zbog velikih planova za izgradnju 300 hidroelektrana.

„Ovo je zločin protiv prirode i čovjeka“, rekao je Boro Janković, osnivaš organizacije Eco Zone.

„Ovo nije energija iz obnovljivih izvora. Kada bi koristili samo tri mlina za vodu to bi pomoglo lokalnom stanovništvu. Ali oni žele realizirati projekte kako njima odgovara, bez da se konsultuju sa lokalnim stanovništvom. Sada ne možemo ukloniti branu na Sani, ali želimo da ovo bude primjer. Želimo da podignemo svijest građana u ostalim krajevima BiH“, rekao je Janković.

Anes Halkić je turistički vodič na Uni, a njegova porodica već pet generacija živi u ovom kraju. On ističe da je trenutno najvažnije širiti vijest o ovom problemu.

„Ekološki turizam pomaže stanovništvu BiH i prilika je za saradnju među različitim etničkim grupama. Ali sve to može nestati ako se izgrade brane. Mislim da većina stanovništva u BiH nije svjesna šta se sprema“, naveo je Halkić.