Stranka za BiH: Vučić treba vratiti pet milijardi KM

BiH

ALEKSANDAR VUČIĆ

Stranka za BiH smatra da je najavljena posjeta premijera Srbije Aleksandra Vučića Srebrenici, u društvu Milorada Dodika, u novembru ove godine, gdje će učestvovati na Konferenciji o infrastrukturnim projektima, ponovo bacanje prašine u oči javnosti Bosne i Hercegovine, a i svijeta.

– Mora se priznati da premijerov i vladin aparat, a posebno onaj dio zadužen za odnose sa javnošću, to odlično radi.

Prema informacijama kojima raspolaže Stranka za BiH, Vučić će tim povodom objelodaniti da će uplatiti jedan milion eura koje Srbija duguje Srebrenici za potopljeno zemljište akumulacijom hidroelektrane na Drini-Bajna Bašta – navodi se u saopćenju Stranke za BiH.

[yuzo_related]

Dodaje se da ništa u tome nema loše, pogotovo jer Srebrenici i povratnicima uopće, treba svaka podrška i pomoć. Međutim, navodi se u saopćenju, nema ništa ni pozitivno, uzimajući u obzir da se zna da je taj dug, prema procjenama eksperata, oko 35 miliona KM.

– Postavlja se pitanje da li ćemo se radovati zato jer će Vučić “dati” mali dio srebreničkog novca koji Srbija duguje Srebrenici. Bilo bi lijepo da tom prilikom premijer Srbije javno kaže kada će vratiti ostatak duga ovom, genocidom, opustošenom gradu – stoji u saopćenju.

Navodi se i to kako je poznato, također, da Srbija, za neisplaćenu struju tokom svih ovih godina, a koja je proizvedena na hidroelektranama na Drini, duguje državi Bosni i Hercegovini više od pet milijardi KM.

Dodaje se kako bi to bilo dovoljno za isplatu dobrog dijela duga naše zemlje „čime bi izašli iz dužničkog ropstva, a nakon čega bi se popravio standard sva tri konstitutivna naroda u BiH“.

– Dakle, cijenimo napore Vučića kojima pokušava dati do znanja da je svjestan krivice koji su njegovi prethodnici počinili nad BiH. Međutim, ostaju stvari koje nam je Vučić ostao dužan, a to su izvinjenje za genocid, vraćanje cijelog duga Srebrenici od oko 35 miliona KM za potopljeno zemljište i Bosni i Hercegovini, pet milijardi KM za dugove od struje proizvedene na Drini – navodi se u saopćenju Stranke za BiH.

To su, smatraju u ovoj stranci, kapitalne stvari, a ima ih još.

– Do tada, moramo se uvijek prisjetiti njegovih obećanja sa pozornice Skupštine Srbije, kada je poručio da za svakog Srbina treba ubiti 100 muslimana. Iako se životi nikada ne mogu vratiti, makar se treba vratiti ono što je otuđeno i Srebrenici i Bosni i Hercegovini – saopćeno je iz Stranke za BiH.