Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kalkulacije za izbore

Stranke iz RS-a još uvijek bez kandidata: Ko iz opozicije smije Dodiku na megdan?

Sarajevo: Članovi Predsjedništva BiH sastali se s Charlesom Michelom
20.05.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Bosanski clan Predsjednistva BiH Milorad Dodik tijekom sastanka s predsjednikom Europskog vijeca Charlesom Michelom. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Činjenicu da se još uvijek ne znaju imena kandidata najvećih stranaka i pozicije i opozicije za funkciju  člana Predsjedništva BiH politički analitičari tumače kalkulisanjem oba bloka

Iako su opći izbori u Bosni i Hercegovini, koji su zakazani za drugi oktobar, sve bliže, vodeće stranke u Republici Srpskoj kada je riječ o kandidatima za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda još uvijek nisu istakle imena kandidata za ove funkcije, javlja BHRT.

Kada je riječ o strankama koje čine vladajuću većinu u RS okupljenim oko SNSD-a tu su stvari poprilično jasne. Imena kandidata se još uvijek ne znaju, ali se zato zna da će oba biti iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata i da će jedan od njih biti Milorad Dodik.

– Smatramo da koaliciona saradnja je dobra i da ta koaliciona saradnja je osnova za dogovor u predizbornom i postizbornom vremenu, da ova koalicija može da računa na podršku u cjelini. SNSD u okviru te koalicije, kao kao najveći organizovani politički subjekt, ima obavezu i pravo da predloži oba kandidata i to ćemo učiniti u vremenu kada to naravno termini nalažu, kaže Dodik.

Za razliku od vladajuće većine situacija je kod opozicije znatno komplikovanija. Kandidat PDP-a za predsjednika RS je Jelena Trivić. SDS bi trebao predložiti svog kandidata za člana Predsjedništva BiH i to će učiniti najvjerovatnije 12. juna na sjednici Glavnog odbora. U SDS-u se za ovu poziciju pominju dva imena. Mirko Šarović koji je predsjednik stranke i Milan Miličević aktuelni načelnik opštine Teslić. Na izbore će takođe kao opozicija, ali samostalno na svim nivoima i DNS.

– DNS na osnovu volje svoga članstva na sljedeće izbore u oktobru mjesecu nastupa sa kandidatima za predsjednika RS. Naš kandidat je gospodin Radislav Jovičić. A za srpskog člana Predsjedništva idem ja, kao predsjednik DNS-a, kaže predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

Činjenicu da se još uvijek ne znaju imena kandidata najvećih stranaka i pozicije i opozicije za funkciju  člana Predsjedništva BiH politički analitičari tumače kalkulisanjem oba bloka. Ipak u nepovoljnijem položaju je smatraju opozicija koja čeka da vidi za koju će se poziciju kandidovati Dodik, jer mu niko ne smije na megdan.

– Zbog toga opozicija nema taj zamah kakav bi trebala imati u odnosu na raspoloženje javnosti, odnosno građana koji u stvari žele promjene. A promjene ujedno znače i promjene stranaka na vlasti. Međutim, opozicija očito da nema takta ili nema snage ili pojedinci nemaju volje, tvrdi politički analitičar Željko Raljić.

Veoma je indikativan i veliki broj nezavisnih kandidata za predsjednika RS, pogotovo kada se zna da je za kandidaturu potrebno prikupiti pet hiljada potpisa i uplatiti devet hiljada maraka. Tu se po mišljenju političkih analitičara radi isključivo o trgovini posmatračima u biračkim odborima.

– Oni te članove prepuste velikim političkim partijama koje su im u suštini i prikupile ove glasove. A na kraju krajeva koje su im i dale ove pare, jer devet hiljada maraka je izuzetno veliki novac za nekoga ko je prosječan građanin ove zemlje, kaže Velizar Antić, također politički analitičar.

Nezavisni kandidati ne čekaju ništa. Njih čak 16 prijavilo se Centralnoj izbornoj komisiji za pozicije predsjednika i potpredsjednika RS. Za ove pozicije boriće se i neki nepoznati kandidati sa poznatim imenima. Za predsjednika RS tako se kandidovao Miroslav Ilić. Naravno ne radi se o poznatom pjevaču, već o nekom drugom Iliću. Na listi nezavisnih kandidata je i vidovnjak Duško Đurđević poznatiji kao vidoviti Dali.