Stranke nastajale i nestajale u BiH: Božija partija, pokret “Skakavac”, Stranka kokuza…

izbori_izborni_plakati

Izbori se u BiH održavaju svako dvije godine, a period između rezervisan je skoro uvijek za nastajanje novih političkih stranaka, po čemu je BiH rekorder u Evropi.

Već tokom tekućeg mjeseca očekuju se najmanje dvije osnivačke skupštine, od kojih je jedna već održana 10. septembra kada je u Sarajevu osnovan Nezavisni blok.

Na političkoj sceni RS-a također su vidljive pripreme za opće izbore u oktobru naredne godine. Već je formirana jedna nova stranka – Prva SDS, koja u svom programu kao jedan od ciljeva navodi povratak izvornoj ideji SDS-a.

Kako dolazi do formiranja jednih, tako se i gase neke druge političke stranke, bilo zbog neuspjeha na prethodnim izborima ili zbog nedostatka sredstava.

Na zahtjev Centralne izborne komisije (CIK) sudovi u BiH su izbrisali brojne stranke iz registra, i to zbog sumnje da nisu obavljale svoju djelatnost ili duži period nisu izvršavale svoje obaveze.

Prema podacima CIK-a u periodu od 2009. do 2015. godine izbrisano je čak 158 stranaka.

Neke od njih su: Stranka narodnog izmirenja, Ekološki pokret “Skakavac”, Božija partija, Stranka prirodnog zakona BiH, Studentska stranka BiH, Hrvatska čista stranka prava, Stranka Jugoslovena, Stranka kokuza, Udruženje učesnika rata 1991. godine Čelinac, Stranka žena BiH, Otadžbinska sloga, Srpski moharhistički savez RS i brojne druge.

Stranke u BiH i dalje se finansiraju iz budžeta. Samo prošle godine svi nivoi vlasti u BiH isplatili su ukupno 18 miliona KM političkim strankama u BiH, dok je u periodu od 2004. do 2016. godine isplaćeno čak 245 miliona KM.