Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Takozvani "dan RS-a"

Stranke u RS traže poništenje odluke Ustavnog suda BiH

stranke_cvijanovic

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović je dodala da je RS ima nadležnost da reguliše pitanje praznika, jer na nivou BiH ne postoji takva saglasnost

Dan Republike Srpske 9. januar nastavit će se slaviti bez obzira na odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o neustavnosti Zakona o Danu RS-a, koja je politički motivisana – jedinstven je stav predstavnika svih stranaka sa sjedištem u RS.

Na sastanku entitetske predsjednice Željke Cvijanović i predstavnika parlamentarnih političkih stranaka sa sjedištem u RS, povodom odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti Zakona o Danu RS-a, usvojeno je osam zaključaka, među kojima i onaj da se traži da taj sud poništi ovu odluku.

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović je dodala da je RS ima nadležnost da reguliše pitanje praznika, jer na nivou BiH ne postoji takva saglasnost.

-Aktivnosti RS-a i njenih predstavnika u BiH zavisit će od antiustavnih aktivnosti usmjerenih protiv RS. Stoga očekujemo podršku za sprečavanje kršenja Dejtonskog sporazuma, zbog čega mogu nastati ozbiljne posljedice po teško stečeni mir i stabilnost u BiH – jedan je od zaključaka.

-Odnosi u okviru BiH postali su nepodnošljivi – rekla je Cvijanović, nakon sastanka koji je inicirala s predstavnicima stranaka sa sjedištem u RS i navela da RS ima odgovor na sva osporavanja.

Jedan od zaključaka je da je odluka Ustavnog suda donesena preglasavanjem sudija iz srpskog naroda, što je “nastavak političkog podsticanja etničnog konflikta, što je i dovelo do tragičnog sukoba i ratnog dešavanja”.

Istaknuto je da ostaje obavezujuća Deklaracija Narodne skupštine RS-a iz 2015. godine povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti zakona o praznicima RS pred Ustavnim sudom BiH.

-Ustavni sud BiH preuzima ulogu koju je ranije imao OHR – ustvrdila je Cvijanović.

Taj sud je 29. marta proglasio neustavnom odredbu o 9. januaru kao Danu RS, nakon što je usvojio zahtjev devet bošnjačkih i hrvatskih delegata Vijeća naroda RS te ukinuo odredbu u tom zakonu koja glasi “Na osnovu potvrđene volje građana RS, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike”.

Predstavnici Bošnjaka u organima vlasti entiteta RS izražavali su i ranijih godina negodovanje zbog činjenice da je nastavljano s obilježavanjem neustavnog i diskriminirajućeg 9. januara kao “Dana RS“.