Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ratni zločini: Zet Bože Ljubića optužen da je mučio i strijeljao civile

BiH

GRBAVAC(1)
Zdenko Grbavac (Foto: Dnevni list)

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Zdenka Grbavca, rođenog 1967. godine u Sarajevu i Željka Šimunovića, rođenog 1964. godine u Konjicu.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH u svojstvu pripadnika HVO Konjic, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni se terete da su u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Bradine, Konjica i okoline, osobno i izravno, sudjelovali u počinjenu ratnog zločina, tako što su naoružani automatskim oružjem, iz kolone zarobljenih civila srpske nacionalnosti u centru mjesta Bradina, izdvojili trojicu zarobljenih civila srpske nacionalnosti.

Prema navodima optužnice, zarobljene civile potom su odveli u pravcu pravoslavne crkvi u Bradini, te je optuženi Grbavac Zdenko,u dvorištu jedne kuće, pucajući iz vatrenog oružja, osobno ubio navedenu trojicu muškaraca srpske nacionalnosti.

Optuženi Šimunović Zdenko, tereti se da je zajedno sa drugim osobama sudjelovao u mučenju i premlaćivanju jednog zatočenika srpske nacionalnosti.

Mostarski Dnevni list objavio je 18. januara 2018. godine da je Grbavac zet Bože Ljubića, predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i zastupnika u Saboru Hrvatske. Grbavac je uhapšen pri ulasku u BiH u januaru, te mu je određen jednomjesečni pritvor.

Optuženi se terete da su svojim radnjama počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.