Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

europarlamentarci u sarajevu

Strik: Kompromis pred zahtjevima Dodika i Hrvata samo će pogoršati političku krizu

strik (1)

Naglasila je da bi Evropska unija trebala biti stroža prema provokacijama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a ne nagrađivati ga zbog čega je jasno pozvala na finansijske sankcije Dodiku kako bi se zaštitio integritet Bosne i Hercegovine

U Bosni i Hercegovini vlada politička kriza koja prijeti eskalacijom stanja, napisala je danas europarlamentarka iz grupacije Zelenih (Nizozemska) Tineke Strik koja boravi u službenoj posjeti BiH na svom Twitter nalogu.

Zastupnici u Evropskom parlamentu Tineke Strik (Zeleni/EFA, Nizozemska) i Dietmar Köster (S&D, Njemačka) borave u dvodnevnoj posjeti BiH gdje namjeravaju obaviti razgovore s brojnim političkim akterima u BiH u svjetlu nedavnih događaja i aktualne političke krize.

“Vođa srpskih nacionalista Milorad Dodik godinama pokušava otcijepiti Republiku Srpsku od Bosne i Hercegovine. Međutim, čini se da njegovi planovi posljednjih mjeseci postaju opasno konkretni”, napisala je Strik.

Strik je naglasila je da bi “Evropska unija trebala biti strožija prema provokacijama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a ne nagrađivati ga.

“Stoga pozivam na finansijske sankcije kako bi se Dodik odvratio i zaštitio integritet Bosne i Hercegovine.”

– Evropska unija i Sjedinjene Američke Države sada pregovaraju o dogovoru u kojem se čini da popuštaju pred nekim zahtjevima Dodika i Hrvata da smire situaciju. Postoji veliki rizik da će kompromis učvrstiti etničke podjele u zemlji i time samo pogoršati političku krizu – smatra Strik.

Ona je napisala i da je danas imala vrlo plodonosan, ali zabrinjavajući sastanak s predstavnicima nevladinih organizacija i aktivistima u BiH koji su s njom podijeliti brige i u potpunosti je podržala njihov poziv na povećano učešće u vitalnim tekućim raspravama o budućnosti zemlje.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler nakon susreta s europarlamentarcima napisao je na Twitteru da je lijepo vidjeti snažnu predanost i angažman eurozastupnika u oblikovanju odgovora na trenutnu krizu u BiH te je naglasio da deeskalacija mora biti prvi korak u tome.

Kao predstavnici svojih političkih grupa za BiH u Evropskom parlamentu, europarlamentarci Köster i Strik razgovarat će tokom posjete BiH s različitim dužnosnicima među kojima je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, predstavnici Centralne izborne komisije, zastupnici različitih političkih stranaka, uključujući i opozicione, kao i predstavnike civilnog društva i nevladinih organizacija.