Stručnjaci s PMF-a tvrde da nema dokaza o ekološkoj katastrofi na Jablaničkom jezeru

BiH

jablanicko jezero (3)

Stručni tim Prirodno-matematičkog fakulteta iz Sarajeva, odnosno ekipa Centra za ihtiologiju i ribarstvo, ustanovila je da nema dokaza da je na Jablaničkom jezeru, koje je prethodnih dana skoro presušilo, došlo do ekološke katastrofe.

Stručni tim Prirodno-matematičkog fakuteta je u utorak na zahtjev Elektroprivrede BiH izvršio terenski obilazak područja Jablaničkog jezera gdje je proteklih dana došlo do znatnog spuštanja nivoa vode što je u javnosti izazvalo zabrinutost, nakon čega su se pojavile spekulacije o nestanku oko dva miliona riba i ekološkoj katastrofi.

Prof. dr. Samir Đug, voditelj Centra za ihtiologiju i ribarstvo, u izjavi za AA tvrdi da je riječ o vrlo paušalnim navodima jer, kako je kazao, da bi se takvo nešto moglo tvrditi potrebno je izaći na teren, izvršiti uzimanje uzoraka i analiza, pa onda nastupati u javnosti.

Naveo je da u ovoj fazi stručni tim Prirodno-matematičkog fakulteta može samo konstatovati da nema mrtvih riba i da dokazi koje oni imaju sa terena ne ukazuju na ekološku katastrofu.

 VEZANI TEKST Je li Jablaničko jezero jedna velika greška?

“U utorak, 7. februara, smo izašli na teren i zajedno sa predstavnicima ribarskih udruženja iz Jablanice i Konjica obišli lokacije za koje su oni smatrali da je bilo potrebno obići. Obilazak smo izvršili zajedno sa nadležnim inspektorima, koji su po zakonu potrebni da budu sa nama. Niti na jednoj lokaciji koju smo posjetili, a detaljno smo ih pregledali, nismo konstatovali nikakve ostatke uginulih riba. To je prvi nalaz. Tako da pretpostavka ide u tom smjeru da se riblji fond povukao. To može biti u zoni gdje je nivo vode dovoljan za njihovo održavanje”, kazao je Đug, koji smatra da je došlo do nepotrebnog uznemiravanja javnosti.

Kolika je šteta zaista pričinjena znaće se u periodu kada se ponovo situacija vrati u normalu, odnosno kad se jezero napuni. Đug ističe da je potrebno izaći na teren, izvršiti analize i onda uporediti trenutno stanje sa ranijim.

U tom smislu, kazao je da Udruženje sportskih ribolovaca “Glavatica” iz Jablanice i Udruženje građana “Organizacija sportskih ribolovaca Konjic” imaju reviziju ribarske osnove koju je Prirodno-matematički fakultet uradio za njih i da će se upoređivanjem tih podataka s novim podacima raditi na stvarnoj procjeni štete.

Napomenuo je da su se salmonidne vrste riba, kao što su pastrmka i njeni srodnici, u oktobru prošle godine povukle u gornje tokove, gdje odlaze u periodu njihovog mrijesta, tako da oni nisu redovni stanovnici ove akumulacije.

“Jedna od vrlo interesantnih vrsta koja je tu nađena je i smuđ, koja je stanovnik našeg Jablaničkog jezera, a koja je tu ubačena vrsta i nije domaća. Naš cilj je da se ona eliminiše iz jezera, tako da osim negativnih, to bi moglo imati i neke pozitivne stvari”, objasnio je sarajevski profesor.

Zbog hidrološki sušnog perioda, slabijeg dotoka vode te maksimalnog korištenja zaliha vode radi proizvodnje električne energije Jablaničko jezero, jedno od najvećih akumulativnih jezera u Bosni i Hercegovini (BiH), gotovo je presušilo proteklih dana.

Ekološke i ribarske udruge tvrde da je Elektroprivreda BiH prije 40 dana ispustila vodu na brani uz jezero bez ikakvog ranijeg najavljivanja, što će, naveli su, imati dugoročne katastrofalne posljedice po ekosistem i riblje bogatstvo u tom području.

Iz Elektroprivrede BiH su odbacili sve optužbe o izazivanju ekološke katastrofe. Istakli su da nije ugroženo propisano ispuštanje vode za druge namjene, osim za podmirenje potreba elektroenergetskog sistema.