Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Strukovni sindikat doktora medicine RS-a: Štrajk upozorenja zdravstvenih radnika

zdravstvo-strajk

Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske 19. septembra u 11.00 časova u svim javnim zdravstvenim ustanovama u RS-u organizovaće štrajk upozorenja, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako se navodi u saopštenju sindikata, doći će do organizovanog prekida rada u svim javnim zdravstvenim ustanovama u granama djelatnosti medicinska i stomatološka praksa i bolnička djelatnost u trajanju do 30 minuta.

“Štrajk upozorenja se organizuje u cilju ostvarivanja prava na zaštitu profesionalnih ekonomskih i socijalnih prava, kao i zaštiti dostojanstvo rada doktora medicine, medicinskih sestara i tehničara, zdravstvenih saradnika i ostalih radnika u javnim zdravstvenim ustanovama”, stoji u saopštenju.

Strukovni sindikat doktora medicine RS-a pozvao je doktore medicine, medicinske sestre i tehničare, zdravstvene saradnike i druge radnike u javnim zdravstvenim ustanovama da u zakazanom terminu obustave svoj rad u trajanju do 30 minuta i to na način da se ne ugrožava zdravlje pacijenata i da se obezbjedi nesmetano zbrinjavanje svih hitnih slučajeva, a pacijenate mole za razumjevanje i podršku.

“Napominjemo da ova radikalna sindikalna mjera nije usmjerena protiv bilo kojeg poslodavaca u javnim zdravastvenim ustanovama u RS-u, nego protiv dugogodišnje drske, arogantne i rigidne politike Vlade i resornog ministra Dragana Bogdanića prema zdravstvenim i drugim radnicima koji su ne svojom krivicom dovedeni u izuzetno težak socijalni i materijalni položaj da su prinuđeni da se sa porodicama trajno iseljavaju”, saopšteno je iz Strukovnog sindikata.

Od Vlade RS-a traže da obezbjedi sve potrebne uslove da se u javnim zdravstvenim ustanovama konačno prekine s praksom “rada na crno”, da se povećaju plate, da se primanja zdravstvenih radnika konačno urede pravednim kolektivnim ugovorom, da se radnicima u zdravstvu prizna pravo na isplatu odvojenih naknada za topli obrok, regres, prevoz i jubilarne nagrade, kao i da se konačno ukine nakaradni zakon o platama i uspostavi iskren, trajan i fer socijalni dijalog.