Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zagreb

Student koji je prekinuo predavanje Kordića: Morali smo reći da je zločinac

kordic – predavanje

“U jednom trenutku smo čuli tog Kordića kako priča iz pozicije moralne vertikale o Bogu i životu i spontano smo odlučili da uđemo unutra. Neka je njih bilo sto, morali smo Kordiću reći da je ratni zločinac”, kaže student

Osuđeni ratni zločinac Dario Kordić sinoć je održao tribinu u zagrebačkom Studentskom domu “Stjepan Radić”. Predavanje je organizirao don Damir Stojić.

Predavanje ratnog zločinca nosilo je naziv “Bog iza rešetaka”, a uz Studentski pastoral, tribinu je suorganizirao Zavičajni klub hercegovačkih studenata. Kordić je cijelo vrijeme vrtio krunicu u ruci, a pozdravio je i generala Miju Jelića, piše Index.hr. U publici je bio i Joe Šimunić.

U jednom trenutku na tribinu su upala četiri aktivista koji su počeli skandirati “ratni zločinac”. Imali su i natpis “Dario Kordić – ratni zločinac”. Na takav potez aktivista žustro je reagirala publika, a nekolicina je nasrnula na njih i izbacila ih iz dvorane. Iz publike se moglo čuti kako će oni srediti aktiviste i pobrinuti se za njih te su pozvali Kordića da nastavi s govorom. Moderator je krenuo smirivati situaciju dok je Kordić citirao navodne Isusove riječi i rekao: “Bože, oprosti im, ne znaju šta rade.” Kordić je rekao da se moli i za dobronamjerne i nedobronamjerne.

Aktivist koji je predvodio prekid tribine je David Bilić. Rodom je iz Splita, a u mladosti se s roditeljima preselio u Zagreb, gdje studira na četvrtoj godini diplomskog studija psihologije.

“Sve je to bilo prilično ad hoc. Za Kordićevo predavanje saznali smo dva dana prije njegovog održavanja i zato se nismo uspjeli okupiti u većem broju. Nismo tu bili samo mi iz Radničke fronte, bilo je i ‘slobodnih strijelaca’. Skupili smo se, osmislili okvirne ideje, napravili postere i sprejem na plahtama nacrtali poruke. Jedna od njih je i ona ‘Dario Koljač’, koju smo izvjesili na balkonu jednog paviljona Studentskog doma”, kaže u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Tokom predavanja Davidova se skupina podijelila. Dio aktivista išao je po Domu lijepiti plakate, dok su ostali – a među njima je bio i David – iz prikrajka slušali Kordićevo predavanje.

“U jednom trenutku smo čuli tog Kordića kako priča iz pozicije moralne vertikale o Bogu i životu i spontano smo odlučili da uđemo unutra. Neka je njih bilo sto, morali smo Kordiću reći da je ratni zločinac”, kaže.

“Ubrzo se nekoliko njihovih sjurilo prema nama, mislio sam da će nas krenuti tući, ali su onda intervenirale njihove starješine. Shvatili su valjda da nije oportuno da nas tamo prebiju javno, obzirom da su u dvorani bili prisutni i mediji. Čuli smo kako ih smiruju ‘momci, momci, čekajte, čekajte, stanite, stanite’ i oni su se povukli. Istrgali su nam taj transparent, naslušali smo se pokoje prijetnje i potom napustili dvoranu”, opisuje Bilić.