BiH

Studenti iz volonteri očistili mezarje žrtava genocida

11/07/2018

Nekoliko stotina studenata Univerziteta u Sarajevu prisustvovali su komemoraciji i dženazi za trideset i pet žrtava genocida u Srebrenici.

Nakon dženaze, studenti su u organizaciji Studentskog parlamenta učestvovali u akciji čišćenja mezarja žrtava genocida.

Cilj ove akcije je bio da iz Potočara uprkos velikom bolu i tugi ode jedna lijepa i pozitivna slika, saopćeno je iz Studentskog parlamenta UNSA.

Studenti su kao najveća snaga i nosioci budućnosti BiH iz Potočara poslali poruke mira, ljubavi i suživota, ali i poruku da više nikada i nikome neće dozvoliti da se ponovi genocid u državi Bosni i Hercegovini.

Sarajevski studenti će i u narednom periodu predano raditi na borbi za ostvarenje ljudskih prava svih građana Bosne i Hercegovine, a posebno povratnika.

Studentski parlament UNSA poručuje da će “studenti također ostat predani borbi za izučavanje bosanskog jezika u manjem bh. entitetu, kao i stvaranju uslova za povratak mladih u sve dijelove Bosne i Hercegovine”.

Učestvovali i volonteri 13. EMMAUS – Međunarodnog omladinskog radnog kampa

Više od sedamdeset volontera, učesnika 13. EMMAUS – Međunarodnog omladinskog radnog kampa danas su očistili Memorijalni kompleks u Potočarima. Nakon što su gotovo svi gosti napustili prostor kompleksa, vrijedni volonteri obišli su svaki njegov dio, i pokupili smeće koje su zatekli.

Prva aktivnost koju volonteri, obavljaju u sklopu radnih aktivnosti već 13 godinu jeste čišćenje Memorijalnog centra i cjelokupnog područja oko spomen sobe te hale nekadašnje fabrike akumulatora. Ovu aktivnost volonteri iz cijelog svijeta već godinama obavljaju kako bi pokazali prije svega društvenu odgovornost a onda i poštovanje prema žrtvama genocida. Žele da pošalju svima poruku da se Srebrenica nikada ne zaboravlja i da se žrtve pamte.

Pored ove aktivnosti u toku kampa koji traje od 10 – 24 jula volonteri će učestvovati u izgradnji Ambulante u Potočarima, unutrašnjem uređenju kuća i okućnica za korisnice projekta “Ljubav za majke Srebrenice”, podjeli obroka za socijalno ugroženo stanovništvo na području Srebrenice i Bratunca, u okviru projekta “Jedan obrok dnevno”, pružanju pomoći u rekonstrukciji Centra za mlade “Pivnica” u Srebrenici te mnogobrojne druge zabavne i edukativne aktivnosti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.