BiH

Pomažu zdravstvenim radnicima

Studenti Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci volontiraju u UKCRS

12/11/2020

Studenti volontiraju na nekoliko klinika, i to Klinici za infektivne bolesti, kovid odjeljenjima i u urgentnom centru

Oko 60 studenata završnih godina Medicinskog fakulteta u Banjaluci pridružili su se svojim budućim kolegama ljekarima i drugom medicinskom osoblju Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpskeu borbi protiv novog koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Stefan Kremenović, predstavnik studenata Medicinskog fakulteta u Banjaluci, danas je na konferenciji za novinare u UKC RS izjavio je da je šezdesetak studenata uglavnom pete i šeste godine prije nekoliko dana pokazalo inicijativu za volontiranje. Studenti volontiraju na nekoliko klinika, i to Klinici za infektivne bolesti, kovid odjeljenjima i u urgentnom centru.

“Studenti pomažu svim zdravstvenim radnicima tako što su preuzeli na sebe dio administrativnog posla koji oduzima najviše vremena, prisustvuju vizitama i mogu da nauče specifične stvari vezane za pandemiju”, kazao je Kremenović.

Istakao je da su maksimalno zaštićeni i da nemaju mogućnost da se zaraze za vrijeme volontiranja navodeći da će ova kativnost trajati dok bude zainteresovanih studentata i potrebe za ovakvim angažmanom.

Vlado Đajić, direktor UKC RS, rekao je da zdravstveni sistem u RS ima budućnost i građani ne treba da brinu navodeći da su se studenti brzo uklopili u posao.

“Pozivam sve mlade ljude da daju svoj doprinos da apeluju na starije i da se oni pridžavaju svih mjera kako bi smanjili broj oboljelih u RS, a on je u posljednjih par dana prevelik i u ovom trenutku imamo preko 450 pacijenata u UKC i preko 50 na respiratorima i 200 koji zahtjevaju kiseoničku podršku”, rekao je Đajić.

Prema njegovim riječima, pored 450 pacijenata zaraženih koronavirusom u UKC RS smješteno je još 700 pacijenata koji nisu zaraženi i za njihove potrebe angažovane su dvije trećine zaposlenih u UKC RS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.