BiH

Studentski parlament UNSA

Studenti od Vlade i Skupštine KS traže dodatni ispitni termin

04/08/2020

Traže prijenos u narednu godinu studija najviše 15 ECTS studijskih bodova ili najviše tri nepoložena predmeta bez obzira na vrednovanje

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo uputio je zahtjev za izmjenu i dopunu Zakona o visokom obrazovanju.

Ističu da je kroz izmjene Zakona potrebno studentima osigurati pet zahtjeva, a prvi je, dodatni ispitni termin u septembarskom ispitnom roku.

Također, studenti traže i ukidanje uslovnih predmeta za prelazak iz 2019/20. u 2020/21. akademsku godinu.

Traže prijenos u narednu godinu studija najviše 15 ECTS studijskih bodova ili najviše tri nepoložena predmeta bez obzira na vrednovanje.

I na kraju, traže produženje trajanja 2019/20. akademske godine za dvije sedmice.

Te zahtjeve studenti obrazlažu činjenicom da je u martu, tokom pandemije koronavirusa, došlo do obustave nastave a nastavni proces je nastavljen online putem, za predmete za koje je bilo moguće izvoditi nastavu na taj način.

– Međutim, zbog nepostojanja jedinstvene online platforme, kao ni online platformi na većini fakulteta, profesori i asistenti su bili primorani na improvizaciju, što je u konačnici rezultiralo niskim nivoom kvaliteta nastave na većini predmeta. Zbog navedenih razloga, studenti će se naći u poziciji da obnavljaju godine studija, jer su se našli u situaciji za koju ne snose apsolutno nikakvu krivicu – ističe se u saopćenju.

Stoga, ističu, Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo uputili su zahtjev da izmjene i dopune Zakon o visokom obrazovanju, a te izmjene bi bile privremenog karaktera, kako se ne bi stekao utisak da studenti žele dodatne pogodnosti i izvan vanrednih okolnosti.

Također, inicijativa za podršku zahtjevima studenata upućena je Senatu Univerziteta u Sarajevu, navodi se u saopćenju Studentskog parlamenta UNSA.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.