Studenti predstavili projekte na Festivalu inovacija u Sarajevu

studenti inovacije sa
Foto: Anadolija

Studenti inovatori okupili su se i ove godine da bi predstavili svoje inovacije u sklopu Sarajevo Innovations Festivala 2018.

– Radi se o trećem Festivalu inovacija koji okuplja studente tehničkih nauka, a koji pored edukativnog ima i takmičarski karakter. Na festivalu inovacija predstavljeno je osam radova studenata na temu nauke i tehnike – kazao je Feni team leader Festivala Harun Muhić.

Među inovativim radovima studenata koji se takmiče za vrijedne nagrade su uređaj, odnosno sistem za evidentiranje prisustva, robot za borbu, sistem gradnje 3D mape okruženja, zatim poseban sistem za obradu slike i videa… Predstavljeni su i radovi koji mogu imati korisnu primjenu u medicini, kao što je uređaj putem kojeg se u bolničkim sobama prikupljaju podaci o pacijentu, kao i rad iz iz oblasti mašinstva i energetike gdje poseban sistem prati hidroturbinu.

Pored doprinosa razvoju nauke i tehnike ovaj festival, kako je dodao Muhić, omogućava i uspostavljanje saradnje među studentima iz različitih krajeva, razmjenu mišljenja i ideja, te pomaže mlade inovatore u njihovom radu. Ujedno je Festival dobra prilika za studente da započnu neki ozbiljniji rad ili nastave unapređivati svoje, već postojeće radove.

– Tako su naprimjer prošle godine kolegice, koje su radile neki projekt vezano za solarnu energiju, imale priliku da se susretnu s profesorima iz Japana koji su pokazali volju da se investira u tu ideju. Godinu ranije, kolegica koja je osvojila nagradu na manifestaciji dobila je ponudu za posao – ilustrirao je Muhić napominjući da se u BiH generalno nedovoljno investira u istraživanja i inovacije.

U okviru festivala održana je i radionica “Kulturno naslijeđe u virtualnoj realnosti” gdje su studenti i posjetioci imali priliku da prošetaju preko, pa čak i da skoče sa mostarskog Starog Mosta u virtuelnoj realnosti.

Festival je organiziralo Udruženje studenata Elektrotehničkog fakulteta „Steleks“ Sarajevo koje ove godine obilježava 50 godina.