Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stvoriti ambijent gdje vijest neće biti da je žena izabrana na visoku funkciju

ravnopravnost spolova

Predsjedavajući i član Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Senad Šepić i Saša Magazinović razgovarali su predsjednicom Komiteta za jednakost i nediskriminaciju PSVE-a Elenom Centemero o političkoj zastupljenosti žena u zemljama članicama Vijeća Evrope.

Susret je upriličen na margini trećeg dijela redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE-a u Strazburu, a održan je u okviru serije sastanaka koje je Centemero imala s nacionalnim delegacijama zemalja članica.

Na sastanku je razgovarano o zakonodavnom okviru koji propisuje zastupljenost žena te mogućim aktivnostima u pravcu implementacije Rezolucije 2111 Vijeća Evrope koja je proizašla iz izvještaja nazvanog “Procjena uticaja mjera za poboljšanje ženske političke zastupljenosti”.

Upozoravajući na činjenicu da jedna trećina zemalja članica Vijeća Evrope ima zastupljenost žena u nacionalnim parlamentima ispod 20 posto, te da su kvote u izbornim zakonima najbolji put da se to stanje popravi, Centemero je naglasila važnost preduzimanja sveobuhvatnih aktivnosti u kojima će učestvovati političari, mediji i nevladine organizacije, a koje će za rezultat imati podizanje svijesti o važnosti povećanja učešća žena u politici.

Magazinović je upoznao Centemero s odredbama Izbornog zakona BiH koje garantiraju učešće na listi najmanje 40 posto kandidata manje zastupljenog spola, uz obavezu ravnomjernog rasporeda na listama.

Iako je to jedna od najvećih kvota u Evropi, to nije dovoljno da bi veći broj žena bio izabran u parlamente, podvukao je Magazinović, i kao jedan od razloga za to naveo je nejednak pristup medijima, neravnopravno finansiranje kampanja i podređen položaj žena u većini političkih stranaka uopće.

Za njega je u tome korijen problema, te je iznio stav da najveće promjene trebaju da se dese upravo u političkim strankama, saopćio je Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Šepić je istakao da, iako izborno zakonodavstvo BiH ispunjava značajan broj zahtjeva Rezolucije 2111, treba i dalje nastaviti sa unapređivanjem zakonodavnog okvira, ali i kreiranjem ambijenta u društvu u kojem nije posebna vijest da je žena izabrana na neku visoku poziciju.

Naglasio je potrebu unapređenja saradnje i otvorenosti institucija vlasti prema nevladinim organizacija i medijima, te u ime Delegacije PSBiH u PSVE-u izrazio spremnost da se aktivno radi na implementaciji preporuka Vijeća Evrope.

Šepić i Magazinović prihvatili su Centemerinu inicijativu da u narednom periodu učestvuju u kreiranju aktivnosti Vijeća Evrope u kojima će učestvovati zemlje jugoistočne Evrope, a koje će imati za cilj povećanje političke zastupljenosti žena, ukidanje barijera koje to sprečavaju, te podizanje svijesti o potrebi da živimo u društvu koje, pored ostalog, krasi i jednakost spolova.