Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik CIK-a

Suad Arnautović: Budžet koči izborni proces, ali odgode izbora neće biti

suad arnautovic fena

Predsjednik CIK-a napominje da nema nijedne pravne prepreke za raspisivanje izbora

„Čekat ćemo 19. maj da vidimo šta će Vijeće ministara uraditi, a ono što javnost treba da zna je da će čekanje na budžet potpuno zakočiti izborni proces“, govori u intervjuu „Jedan“ BHRT-a predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine Suad Arnautović.

Ukoliko Vijeće ministara ne osigura na vrijeme novac za održavanje izbora, CIK razmatra alternativna rješenja za finansiranje izbornog procesa.

„Postoji alternativa u kojoj će opet nedostajati novca za nabavku papira i štampanje glasačkih listića, ali sada ne bih izlazio u javnost sa takvom stvari“, kaže Arnautović.

Prema Arnautoviću, problem predstavljaju i stalna poskupljenja, odnosno činjenica da su, od momenta kada su pravljene procjene za finansiranje izbora, cijene značajno povećane.

„Primjera radi, imali smo tendersku dokumentaciju za nabavku ambalažnog materijala. To su kartonske kutije u koje se određeni materijal pakuje. Imali smo budžetsku procjenu od 90 i nešto hiljada maraka. Ali, ponude koje su došle su sve veće od 180.000 KM. Za 100 posto su veće cijene već u startu“, ističe Suad Arnautović još jedan problem sa kojim se susreće CIK u izbornoj godini.

Postoje svi uvjeti za raspisivanje izbora

Predsjednik CIK-a napominje da nema nijedne pravne prepreke za raspisivanje izbora.

“U Članu 10. tačka 12. Izbornog zakona postoji druga rečenica koja ovlašćuje CIK da nakon svakog popisa stanovništva utvrđuje broj delegata. Dakle, Centralna izborna komisija je zakonom ovlaštena da utvrđuje broj delegata koji se biraju iz kantonalnih skupština u Dom naroda Parlamenta Federacije. I to je, da tako kažem, stvar prijepora. Međutim, da nema tu prijepora, govore sljedeće činjenice. Mi smo to uputstvo donijeli na osnovu zakona i prvi put je primijenjeno u decembru 2018. godine, na Općim izborima 2018., upravo pozivajući se na ovu rečenicu zakona, Član 10. tačka 12. Prethodno je bio popis stanovništva 2013. godine. I sad, to je uputstvo na snazi do nekog novog popisa stanovništva. Mi to uputstvo nećemo mijenjati, nećemo korigirati”, kaže predsjednik CIK-a Suad Arnautović.

Arnautović navodi kako su na osnovu tog uputstva izabrani delegati iz deset kantonalnih skupština u Dom naroda Parlamenta Federacije i taj Dom naroda i danas funkcionira. Ti delegati su izabrali pet Bošnjaka i pet Hrvata u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Jedino što nisu uradili, a bili su obavezni, kaže Arnautović, jeste izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH zbog čega će “stara” Vlada Federacije u tehničkom mandatu dočekati nove izbore.

“To uputstvo koje smo usvojili u decembru 2018. godine, za njega je glasalo pet članova CIK-a, među kojima i kolega Vlado Rogić koji sada osporava to uputstvo, a protiv smo bili dr. Ahmet Šantić i moja malenkost. Povinovali smo se, međutim, većinskoj odluci CIK-a i apsolutno smo prihvatili i implementirali tu odluku”, navodi Arnautović.

Ko se može smatrati izbjeglicom i može li glasati na izborima?

Velika pažnja ove godine će biti posvećena glasanju bosanskohercegovačkih državljana u inozemstvu. CIK je, uz pomoć međunarodnih sponzora, unaprijedio izborni proces koji će se odvijati izvan granica Bosne i Hercegovine, napominje Arnautović.

Naši državljani koji žive izvan BiH bit će upitani da li se nalaze na privremenom boravku u inozemstvu, ili su u statusu izbjeglice. Pod privremenim boravkom podrazumijeva se boravak na školovanju, liječenju, rad u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, rad u stranim kompanijama. Arnautović objašnjava kada građani mogu na upitniku upisati status izbjeglice, iako su u zemlji u kojoj žive riješili ekonomski status, ili čak zaradili penziju.

„Izborni zakon Bosne i Hercegovine daje posebna politička prava, ne ekonomska, nego politička prava izbjeglim državljanima Bosne i Hercegovine. Sve dok Parlamentarna skupština BiH, ili visoki predstavnik ne promijene taj član zakona, dok on ne bude ukinut, ili usvojen u nekoj drugoj formi, on važi. On važi i danas. Znači, dovoljno je da izjavite da ste izbjeglica, jer ste otjerani iz Bosne i Hercegovine, pogotovo još ako ste na popisu iz 1991. godine, vama će biti data politička prava da obavite čin glasanja“, objašnjava predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović.

Intervju je na programu BHT1 večeras od 20 sati.