Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izabran jednoglasno

Suad Arnautović novi predsjednik Centralne izborne komisije

suad arnautovic fena (1)

Arnautović je kazao je kako će mu na prvom mjestu biti organizacija Općih izbora 2022. godine

Suad Arnautović danas je izabran za novog predsjednika Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Izabran je jednoglasno, a članovi CIK-a kazali su kako je on pokazao zrelost u izazovnom periodu, te odlično predstavljao rad CIK-a.

Arnautović je kazao je kako će mu na prvom mjestu biti organizacija Općih izbora 2022. godine.

“Mi smo imenovani da provodimo Izborni zakon, a ne da ga ne provodimo. Izbornim zakonom su propisani termini kada se oni održavaju. Drugi posao je reorganizacija i unutarnja organizacija poslova u Sekretarijatu CIK-a koja je naslijeđena i nije prilagođena novom vremenu i digitalizaciji. Naš Sekretarijat mora biti prilagođen novom vremenu. Treća aktivnost je saradnja s državnim i entitetskim nivoima vlasti, Brčko distrikta i nižim nivoima”, kazao je Arnautović.

Rekao je i to kako moraju pod hitno uspostaviti još bolju saradnju sa tužilaštvima svih nivoa jer je ona izuzetno potrebna.

Dodao je da, bez obzira šta se bude dešavalo u političkom prostoru, koristiti zakonske ovlasti, a to je iniciranje izmjena Izbornog zakona i Zakona o finansiranju političkih stranaka.

“Ukazivat ćemo na stvari koje ide ka izmjenama koje idu na štetu međunarodnih standarda i davati sugestije. Inicirat ćemo izmjene zakona iz nadležnosti nižih nivoa vlasti koji direktno ili indirektno utiče na izborni proces u Bosni i Hercegovini. Nemoguće je obaviti do kraja svoj zadatak ako nemate koordinacije i saradnje”, rekao je Arnautović.

Istakao je važnost saradnje s civilnim sektorom i nevladinim organizacijama i podvukao kako CIK BiH i dalje mora ostati neutralan u svim procesima.

“Nulta tolerancija ove institucije će biti prema onima koji krše zakon”, poručio je Arnautović.

Aktualni predsjednik CIK BiH Željko Bakalar se zahvalio svim kolegama i kolegicama na doprinosu da mandat predsjednika uspješno privede kraju u izuzetno izazovnom vremenu od 1. jula 2020. godine do sada.

Arnautović preuzima dužnost predsjednika Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u petak, 1. aprila 2022. godine.