Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šućur: Moramo jasno reći, kocka nije sreća to je porok

slavisa_sucur

Prekid današnje sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH šef Kluba Srba Slaviša Šućur prokomentirao je kao “veliki problem u funkcioniranju vladajuće koalicije (SDA, HDZ BiH, SBB) na federalnom niovu”.

– Rješenja koja dolaze iz Vlade FBiH nemaju podršku svih delegata ni pojedinih klubova u Domu naroda. Ovo nije korektno prema drugim delegatima i javnosti – rekao je Šućur novinarima nakon što je, na zahtjev Kluba Bošnjaka, prekinuto zasjedanje.

Na dnevnom redu bile su predložene izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, koje, smatra Šućur, nisu najbolje rješenje, navodeći da bi zakon trebalo urediti na način kako se to radi u većini drugih zemalja.

– Činjenica je da je u drugim zemljama dobit organizatora igara na sreću oporezovana na znatno većoj stopi nego što je oporezovana dobit privrednih subjekata. U BiH plaćaju isto kao fabrika. Treba se jasno reći da kocka nije sreća i da je to porok koji mi držimo uređen na zakonski način, da se ne bi dešavao u nekom crnom prostoru – naveo je Šućur.

Nakon isteka uobičajenog termina za delegatska pitanja, delegati Kluba Bošnjaka i Hrvata zatražili su pauzu radi dogovora o najavljenom dnevnom redu. Tom prilikom nisu postigli saglasnost u vezi s procedurom po kojoj je trebalo razmatrati predložene izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću.

Bošnjaci su bili za hitni postupak, a Hrvati za razmatranje po redovnoj proceduri, te je današnje zajedanje Doma naroda prekinuto.