BiH

Sud BiH: Idemo dalje, odluka Vlade RS za nas nije obavezujuća

11/12/2015

Sud Bosne i Hercegovine, u vezi s jučerašnjom odlukom Vlade Republike Srpske o prestanku saradnje sa tim sudom, Tužilaštvom BiH i SIPA-om, obavještava javnost da nastavlja sve započete aktivnosti iz svoje nadležnosti, bez obzira na odluku Vlade Republike Srpske koja je, kako ističe, protivna Ustavu Bosne i Hercegovine i predstavlja nepoštivanje države.

– Kategorički odbijamo, ničim argumentirane, tvrdnje da je jučerašnje izvršenje naredbe Suda BiH, koje je povjereno Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, bilo protivno Ustavu i zakonima BiH. Naprotiv, sve što je urađeno u apsolutnoj je saglasnosti sa Zakonom o krivičnom postupku BiH, kao i Zakonom o SIPA-i – saopćeno je iz Suda BiH.

Iz Suda podsjećaju da je Državna agencija za istrage i zaštitu ovlaštena je da sprječava, otkriva i istražuje krivična djela iz nadležnosti Suda BiH, o čemu je u konkretnom slučaju i bilo riječ.

– U skladu sa odredbama člana 58. Zakona o krivičnom postupku Sud je u obavezi odrediti nadležnu policijsku instituciju koja će izvršiti naredbu Suda i pri tome nije vezan nikakvim procesnim pravilima o odreñivanju konkretne agencije za izvršenje njegove naredbe, izuzev odredaba o nadležnostima tih agencija – navodi se.

Istovremeno se precizira da je odluka Suda da povjeri izvršenje naredbe određenoj agenciji slobodna sudijska procjena o kojoj sudija odlučuje u svakom pojedinačnom slučaju “i time ni u kom slučaju ne dovodi u pitanje profesionalnost agencija koje nisu određene tom prilikom”.

– Prema tome, ni Sud Bosne i Hercegovine ni SIPA nisu postupili suprotno Ustavu, nego je to upravo učinila Vlade RS odlukom od 10.12.2015. godine da MUP Republike Srpske spriječi svaki ulazak i pretres republičkih i lokalnih institucija RS -ističe se u saopćenju.

Sud BiH, također, podsjeća da je odredbom člana 239. Krivičnog zakona BiH propisano, pored ostalog, kao krivično djelo odbijanje službenih osoba u institucijama entiteta da izvrše odluku Suda BiH ili spriječe njeno izvršenje ili na drugi način onemogućavaju njeno izvršenje.

S obzirom na to da odluke entitetskih vlada nisu obavezujuće institucijama na državnom nivou, Sud Bosne i Hercegovine nastavlja rad u punom kapacitetu uz poštivanje svih važećih zakona države Bosne i Hercegovine, saopćeno je je iz tog suda.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.