Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH: Meddžida Kreso nikada nije bila u SIPA-i

Medzida Kreso

Nakon više puta objavljenih, a nikad provjerenih i ničim potkrijepljenim informacija, da je predsjednica Suda Bosne i Hercegovine bila u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA-i) na sastanku sa direktorom SIPA-e Pericom Stanićem, Sud Bosne i Hercegovine demantira ove netačne i krajnje zlonamjerne navode, stoji u saopćenju Suda BiH koje prenosimo u cjelosti:

Predsjednica Suda Bosne i Hercegovine Meddžida Kreso sastala se 23. decembra 2015. godine sa direktorom SIPA-e Pericom Stanićem i glavnim tužiocem Tužilaštva BiH Goranom Salihovićem, a nakon Odluke Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS) o prestanku saradnje svih institucija RS-a sa SIPA-om, Sudom BiH i Tužilaštvom BiH.

Na sastanku, koji je inicirao direktor SIPA-e, razgovaralo se isključivo o modalitetima saradnje u slučaju da se nastavi primjenjivati Odluka NS RS. SIPA postupa po naredbama Suda BiH, a Sud ih izdaje na zahtjev Tužilaštva, i jedina tema sastanka bila je način provođenja naredbi Suda BiH u slučaju da Odluka NS RS ostane na snazi. To je, dakle, bila jedina tema jedinog sastanka, jer drugih sastanaka predsjednice Suda BiH i direktora SIPA-e, ni prije ni poslije 23.12.2015. godine, nije bilo.

Pomenuti sastanak nije održan u SIPA-i, kako je navedeno, nego u Sudu BiH što se jasno vidi na fotografiji objavljenoj u dnevnim novinama, a koja je na ovaj način grubo zloupotrjebljena radi pokušaja diskreditacije predsjednice Suda BiH.

Sve navedeno može potvrditi i direktor SIPA-e BiH Perica Stanić.