BiH

afera "respiratori"

Sud BiH odbio izreći mjere zabrane Fadilu Novaliću i drugima

15/03/2021

Kako se saznaje, Tužilaštvo će podnijeti žalbu na rješenje ove pravosudne institucije

Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužilaštva BiH se optuženima u aferi “Respiratori”, Fadilu Novaliću, Jelki Milićević, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću, odrede mjere zabrane. Odbijen je prijedlog da se Novaliću zabrani obavljanje premijerske dužnosti.

Sud BiH je u rješenje naveo da je ovaj prijedlog Tužilaštva BiH neosnovan. Kako se saznaje, Tužilaštvo će podnijeti žalbu na rješenje ove pravosudne institucije.

Za optuženog Novalića bile su zatražene mjere zabrane obavljanja premijerske pozicije sve do izricanja prvostepene presude. Predložena je i zabrane posjećivanje službenih prostorija, tačnije Vlade FBiH, kao i mjera zabrane sastajanja s određenim osobama i svjedocima.

Iste mjere su bile zatražene i za ministricu finansija Milićević. Tužilaštvo je to opravdalo zaštitom digniteta rada federalnih institucija.

Tužilaštvo je, također, zatražilo zabranu obavljanja dužnosti i za Fikreta Hodžića, direktora “Srebrene maline”, kao i za suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka.

Njima su bile predložene mjere zabrane posjećivanja službenih prostorija i sastajanja sa određenim licima sve do donošenja prvostepene presude.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.