Sud BiH odbio prijedlog za mjere zabrane uhapšenima u akciji Registar

Sud Bosne i Hercegovine odbio je danas prijedlog Tužilaštva BiH da se odrede mjere zabrane uhapšenima u akciji “Registar” Kemalu Kačaporu, Predragu Kurtešu, Draganu Miokoviću i Enesu Masli, potvrdio je Feni advokat Vlado Adamović.

– Meni su rekli da je prijedlog ocijenjen nepreciznim. Nije podnesen zakonom na predviđen način, odnosno zakonom na propisani način, tako da je sutkinja to odbila. Neće biti mjera zabrane međusobnog kontakta i oduzimanja putnih isprava odnosno zabrane putovanja – kazao je Feni Adamović, advokat prvoosumnjičenog Kemala Kačapora.

Dodao je da tužilac ima prava žalbe, pa će se nakon toga vidjeti u kojem smjeru će ići ovaj proces.

– Danas ćemo mi primiti ta rješenja u ponedjeljak će se najvjerovatnije pisati žalbe – kazao je Adamović.

Prvoosumnjičenom Kemalu Kačaporu bila je predložena mjera zabrane napuštanja zemlje i kontaktiranja s određenim osobama, dok je ostalima predložena mjera zabrane kontaktiranja s određenim osobama.

Osumnjičeni Predrag Kurteš, Kemal Kačapor, Dragan Mioković i Enes Maslo, koji su uhapšeni u okviru akcije kodnog naziva “Registar”, nakon odluke Suda BiH pušteni su jučer iz pritvora.

Federalna uprava policije po nalogu Tužilaštva BiH uhapsila je u četvrtak Predraga Kurteša, Kemala Kačapora, Dragana Miokovića i Enesa Maslu zbog postojanja osnova sumnje da su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko milion KM u periodu od 2011. do 2014. godine.

Akcija kodnog naziva “Registar” inicirana je utvrđenim nepravilnostima u izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja federalnog MUP-a, koji je sačinila Kancelarija za reviziju institucija u FBiH za 2013. godinu u pogledu uspostave Jedinstvenog centralnog matičnog registra FBiH od MUP-a FBiH, navedeno je iz Tužilaštva.

Osumnjičeni su, u okviru organizovane kriminalne grupe, prethodno osmišljenim i usaglašenim zajedničkim djelovanjem, preduzeli mjere i radnje s ciljem zaključenja štetnog ugovora u vrijednosti od 2.155.000 KM za nabavku softverske i hardverske opreme radi uspostavljanja Jedinstvenog sistema centralnog matičnog registra FBiH, sa unaprijed dogovorenim dobavljačem i to provođenjem postupka pregovaranja bez objave javnog poziva, saopćeno je iz Federalnog MUP-a.

Ročište povodom prijedloga Tužilaštva BiH za određivanje mjera zabrane prema četverici osumnjičenih, koji su uhapšeni u okviru akcije kodnog naziva “Registar”, održano je danas u Sudu BiH.