mjere zabrane

Sud BiH odbio prijedloge mjera Tužilaštva za optužene u slučaju Mektić i drugi

mekticdragansud

Garapliji je odbačena mjera zabrane za obavljanje profesionalne djelatnosti i bavljenja projektima jer je pravo na rad zagarantovano Evropskom konvencijom za zšstitu ljudskih prava, čime je Sud potvrdio da je Tužilaštvo sa tim prekršilo odredbe člana 2. ustava BiH za zaštitu ljudskih prava

Sud Bosne i Hercegovine odbio je sve prijedloge mjera Tužilaštva BiH za optužene u slučaju Dragan Mektić i drugi.

Podsjećamo, Tužilaštvo je tražilo da se za optužene odrede mjere zabrane sastajanja sa svjedocima u ovom predmetu i prilaska na blizinu od 100 metara, te istupanja u medijima i davanja komentara o ovom predmetu.

Mektića, bivšeg državnog ministra sigurnosti, Tužilaštvo BiH tereti za zloupotrebu položaja, a optužnica je podignuta i protiv Igora Golijanina, bivšeg šefa Kabineta ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH, Samira Agića u svojstvu pomoćnika ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH i Edina Garaplije u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija – INZA d.o.o. Sarajevo.

Garapliji je odbačena mjera zabrane za obavljanje profesionalne djelatnosti i bavljenja projektima jer je pravo na rad zagarantovano Evropskom konvencijom za zšstitu ljudskih prava, čime je Sud potvrdio da je Tužilaštvo sa tim prekršilo odredbe člana 2. ustava BiH za zaštitu ljudskih prava.