BiH

Sud BiH: Određene mjere zabrane Sakibu Mahmuljinu

11/12/2015

Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora osumnjičenom Sakibu Mahmuljinu, Sud Bosne i Hercegovine je donio rješenje kojim je odbijen kao neosnovan prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora, te su prema osumnjičenom Mahmuljinu određene mjere zabrane.

Naime, mjere zabrane podrazumijevaju zabranu napuštanja boravišta (uz obavezu ovlaštenih službenih osoba da vrše provjeru ove mjere zabrane nasumice dva puta sedmično) i zabranu putovanja (uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine), te zabranu sastajanja sa određenim osobama – svjedocima navedenim u prijedlogu Tužilaštva.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršit će se svaka dva mjeseca.

U slučaju da osumnjičeni prekrši izrečene mjere zabrane, može mu se odrediti mjera pritvora.

Sakib Mahmuljin osumnjičen je da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144., ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika iz člana 143. i ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. Krivičnog zakona bivše SFRJ, a u vezi sa članom 30. stav 2. istog zakona (nečinjenje), saopćeno je iz Suda BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.