Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor optuženom Radetu Gariću

BiH

sipa-hapsenje
Ilustracija

Sud Bosne i Hercegovine djelimično je prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH te donio rješenje kojim je prema osumnjičenom Radetu Gariću određen pritvor koji može trajati najduže mjesec dana od dana lišenja slobode, odnosno do 20. januara 2018. godine ili do drugačije odluke Suda, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je prijedlog za određivanje pritvora prema osumnjičenim Miletu Kosoriću, Momčilu Tešiću i Radetu Gariću.

Nakon što je utvrdio postojanje osnovane sumnje, Sud BiH je odredio pritvor za Garića po osnovu pritvorskih razloga iz člana 132. stav 1. tačke b) Zakona o krivičnom postupku BiH odnosno zbog postojanja opasnosti od ometanja krivičnog postupka.

Sud je odbio prijedlog Tužilaštva BiH da se prema osumnjičenom Radetu Gariću odredi pritvor zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga iz člana 132. stav 1. tačka d) ZKP BiH, kao i da se prema osumnjičenim Miletu Kosoriću i Momčilu Tešiću odredi pritvor na osnovu člana 132. stav 1. tačka b) i d) ZKP BiH, a prema osumnjičenom Miletu Kosoriću i na osnovu člana 132. stav 1. tačka a) ZKP BiH.

Na osnovu člana 126. stav 1. i 2. i člana 126. a stav 1. tačka c) ZKP BiH prema osumnjičenima Miletu Kosoriću i Momčilu Tešiću se određuju mjere zabrane i to zabrana napuštanja mjesta boravišta i zabrana putovanja i zabrana sastajanja sa određenim osobama, a u cilju izvršenja iste osumnjičenim Miletu Kosoriću i Momčilu Tešiću se zabranjuje međusobno kontaktiranje na bilo koji način, te kontaktiranje sa saizvršiocima i svjedocima Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni Rade Garić upućen na izdržavanje mjere pritvora u KPZ. Rajko Drakulić i dr. osumnjičeni su da su počinili krivično djelo genocid iz člana 171. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH) i krivično djelo zločini protiv čovječnosti.