Suđenje Sakibu Mahmuljinu

Sud BiH: Operacija “Farz” odgođena zbog nespremnosti jedinice “El-Mudžahidin”

sakib mahmuljin

“Pripadnici ARBiH nisu imali dovoljno pušaka, ali jedinica “El-Mudžahidin” je imala sve. Pili su koka-kolu i jeli banane”, kaže svjedok odbrane

Svjedok Odbrane Sakiba Mahmuljina izjavio je da je akcija “Farz” u septembru 1995. godine bila pomjerena za pet dana, jer Odred “El-Mudžahidin” nije bio spreman da učestvuje planiranog datuma.

Haso Ribo, nekadašnji načelnik Odjeljenja za operativne i nastavne poslove Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (BiH), objasnio je da je Mahmuljin, kao komandant Trećeg korpusa, izdao zapovijest za operaciju “Farz”, a dalje je 35. divizija detaljnije razradila zapovijest i obuhvatila zadatke drugih jednica, uključujući Odred “El-Mudžahidin”.

Prema njegovim riječima, za Treći korpus, koji je imao više od 30.000 ljudi, “El-Mudžahidin” je, sa 300 do 400 boraca, bio beznačajan. Ipak, zbog njega se pomjerio početak akcije.

“To je bila odluka komandanta divizije, ako su oni rekli da nisu spremni. To mu je rušilo koncepciju. Oni su bili na glavnom pravcu napada”, kazao je Ribo, kojeg je trećeg dana svjedočenja ispitivalo Tužilaštvo BiH.

Tužilac Sedin Idrizović predočio je svjedoku operativni dnevnik osmatračnice komandanta od 11. septembra, u kojem se više puta navodi da ga je izvjesni Ajman obavještavao o lokacijama koje je zauzeo “El-Mudžahidin”.

Ribo je rekao da je bilo logično da obavještava komandanta 35. divizije, ali da pretpostavlja da je obavještavao Mahmuljina jer je on rukovodio artiljerijskom vatrom.

Mahmuljin je optužen da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici odreda su od 11. do 29. septembra 1995. ubili 52 ratna zarobljenika.

Tužilac Idrizović svjedoku je predočio i naređenja iz marta 1995. godine koja je on sačinio, a u kojima se navodi da se Odred “El-Mudžahidin” pretpočinjava komandantu 35. divizije. Ribo je potvrdio da je to uradio na zahtjev komandanta Trećeg korpusa.

Svjedok je kazao da je Mahmuljin davao imena akcijama kao što su “Farz” i “Tekbir”, ali smatra da time nije želio da se dodvori muslimanskim borcima.

S obzirom da je Ribo više puta istakao da su pripadnici odreda bili nedisciplinovani, da nisu slali izvještaje i da su u akcijama učestvovali po vlastitoj volji, članove Sudskog vijeća je interesovalo zbog čega je to tolerisano i da li su vojne kvalitete boraca “El-Mudžahidina” na to uticale.

“Mi smo s njima imali više problema nego koristi. Zašto se tolerisalo, treba vidjeti s političkog, vjerskog aspekta”, izjavio je Ribo.

On je dodao da je bilo više domaćih ljudi nego pušaka, a da je Odred “El-Mudžahidin” znao uzeti 15-ak domaćih mladića i naoružati ih.

“Ja ne znam odakle im oružje, ali su imali sve. Ne znam odakle, ali su pili koka-kolu i jeli banane”, rekao je Ribo.

Naredni svjedok Odbrane biće saslušan 28. novembra.