Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Dragana Vikića i drugih

BiH

dragan vikic99
Dragan Vikić

Sud Bosne i Hercegovine je 13. januara potvrdio optužnicu koja optužene Dragana Vikića, Jusufa Pušinu, Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića tereti da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Kako se navodi u saopćenju Suda BiH, optužnica ih tereti da su u vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini u toku aprila 1992. godine između pripadnika oružanih snaga Armije RBiH i jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava JNA stavljenih pod jedinstvenu komandu VRS-a stacioniranih u kasarni u Lukavici, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, u svojstvu pripadnika jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice, zajedno sa njima poznatima pripadnicima Specijalne jedinice i pripadnicima jedinice rezervnog sastava počinili ubistvo zarobljenih pripadnika VRS-a.

U saopćenju se kaže da su “Dragan Vikić, u svojstvu komandanta Odreda milicije – Specijalne jedinice MUP-a RBiH i komandanta jedinica rezervnog sastava Specijalne jedinice MUP-a RBiH i Jusuf Pušina, u svojstvu pomoćnika ministra za uniformisanu policiju MUP-a RBiH, kao nadređene osobe znali ili mogli znati da se njima podređeni spremaju učiniti krivično djelo ubistva ratnih zarobljenika propustili da spriječe učinjenje krivičnog djela, odnosno da preduzmu nužne i razumne mjere da učinioci krivičnog djela budu kažnjeni”.