Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

optužen za genocid

Sud BiH Savčiću zabranio obavljanje dužnosti predsjednika BORS-a

milomir_savcic

Stojanović je rekao da na adresu njegove kancelarije još nije stiglo rješenje Suda BiH, ali da je od Boračke organizacije RS dobio primjerak koji je Sud BiH poslao njima

Sud BiH donio je rješenje kojim se generalu Milomiru Savčiću zabranjuje da obavlja dužnost predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ i ograničavaju nastupi u medijima u dijelu koji se odnosi na predmet suđenja, izjavio je Srni Savčićev advokat Miodrag Stojanović.

Sud Bosne i Hercegovine, podsjećamo, je 13. januara 2020. godine potvrdio je optužnicu u predmetu Milomir Savčić, kojom se optuženi Milomir Savčić tereti da je počinio krivično djelo genocid iz člana 171. tačka a) i b) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH).

Stojanović je rekao da na adresu njegove kancelarije još nije stiglo rješenje Suda BiH, ali da je od Boračke organizacije RS dobio primjerak koji je Sud BiH poslao njima.

“Po onome što sam vidio Sud je djelimično prihvatio prijedlog Tužilaštva da se generalu Savčiću zabrani dalje obavljanje dužnosti predsjednika Boračke organizacije i zabranu nastupa u medijima uz ograničenje na predmet njegovog suđenja. On i dalje može komunicirati sa medijima u vezi sa bilo kojom drugom temom”, pojasnio je Stojanović.

On je najavio da će na ovo rješenje uložiti žalbu pošto je, kako je naveo, prvim čitanjem vidio da je obrazloženje rješenja u dijelu koji se tiče zabrane obavljanja dužnosti predsjednika BORS-a apsolutno neosnovano, neargumentovano i maliciozno.

“Ovo kažem jer prema onome što piše u rješenju, Savčiću zabranjuje se da obavlja dužnost predsjednika Boračke organizacije jer bi svojom pozicijom mogao uticati na objektivnost svjedoka koji se pojavljuju na suđenju, koji bi mogli da se plaše za svoj status ukoliko bi svjedočili o nečemu što nije u interesu Savčića”, naveo je Stojanović.

Prema njegovim riječima, to obrazloženje je neshvatljivo jer Sud nije provjerio da li se na listi svjedoka Tužilaštva BiH nalazi i jedan svjedok koji je član BORS-a, kao ni na osnovu čega oni izvode takav zaključak.

“Takav zaključak su izveli na osnovu pretpostavke pretencioznosti da li će se neki svjedok plašiti da ovaj /Savčić/ to neće zloupotrijebiti. Savčić nijednom borcu ne daje prava ni obaveze, već organ Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS. Prema tome, šta on ima sa pravima boraca da bi oni mogli da se plaše da će im oduzeti ta prava”, naglasio je Stojanović.

Stojanović je ranije Srni rekao da je Sud BiH Savčiću zabranio i napuštanje BiH i naložio oduzimanje putnih isprava.

Kako je ranije saopćeno iz Suda Bosne i Hercegovine, u optužnici je navedeno da je Savčić pomagao i podržavao ubijanje muških pripadnika skupine Bošnjaka.

“U optužnici je, pored ostalog, navedeno da je Milomir Savčić u svojstvu komadanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba vojske Republike Srpske, znajući za namjeru glavnih izvršilaca da djelomično istrijebe nacionalnu, etničku i vjersku skupinu Bošnjaka, pomagao i podržavao ubijanje muških pripadnika skupine Bošnjaka i nanošenje teških tjelesnih ozljeda i duševnih povreda skupini Bošnjaka, koji su, kao Bošnjaci Istočne Bosne, činili značajan dio etničke skupine Bošnjaka”.