poništeno rješenje

Sud BiH: Turski državljanin Fatih Keskin nezakonito je stavljen pod nadzor

fatih-keskin

“Predmet je vraćen Službi za poslove sa strancima na ponovno odlučivanje”, potvrđeno je iz advokatskog društva “Ademović, Nožica i partneri”

Sud Bosne i Hercegovine uvažio je tužbu advokata Fatiha Keskina, Nedima Ademovića i poništio rješenja Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH na osnovu kojih je Keskin stavljen pod nadzor u Imigracioni centar, potvrdio je Ademović za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH). Advokati su presudu primili u ponedjeljak 16. decembra.

“Predmet je vraćen Službi za poslove sa strancima na ponovno odlučivanje”, potvrđeno je iz advokatskog društva “Ademović, Nožica i partneri”.

Iz ovog društva navode da iako je Sud presudom u ovom upravnom sporu stavio van snage oba rješenja na osnovu kojih je Keskin stavljen pod nadzor u Imigracioni centra, organi izvršne vlasti i dalje drže Keskina u centru.

“Postupajući organi izvršne vlasti nezakonito lišavaju slobode Keskina”, navodi se u saopćenju.

Iz ovog društva su saopćili da se u obrazloženju presude Suda BiH navodi da je akt Obavještajno sigurnosne agencije (OSA), u kojem se samo paušalno navodi da neka osoba predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost BiH, koji je dostavljen Sudu BiH, nedostatan da bi Sud mogao uopće mogao donijeti svoj zaključak o pravilnosti takve kvalifikacije.

Sud BiH u svom obrazloženju presude navodi da Ministarstvo sigurnosti – Služba za poslove sa strancima uopće nije utvrđivalo činjenice, već su se samo pozvali na izvještaj OSA-e.

“U izvještaj OSA-e uvid je izvršilo Vijeće Suda BiH koje na osnovu izvještaja nije moglo ocijeniti, niti ponuditi odgovor zbog čega je Keskin prijetnja po nacionalnu sigurnost BiH”, navodi se u saopćenju društva o dijelu izrečene presude.

Keskin je uhapšen 3. decembra u Bihaću, a zatim prebačen u Imigracioni centar Službe za poslove sa strancima.

On je bio direktor “Una-Sana” koledža u Bihaću, koji posluje u okviru grupacije “Richmond Park” sa sjedištem u Sarajevu, koja je pravni nasljednik obrazovnih institucija “Bosna Sema”.