Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

AFERA RESPIRATORI

Sud dozvolio čitanje zapisnika iz istrage! Novalić: “Hasan je rekao ode sve u materinu”

solak nova
Fahrudin Solak

Došao je da mu se pomogne, ja mu nisam pomogao, ali mislim da mu je Hasan Ganibegović pomogao, rekao je Novalić tada istražiteljima

Pred Sudom BiH danas je održano ročište u predmetu “Fadil Novalić i drugi” u kojem se postupak vodi protiv optuženih koji su učestvovali u nabavci 100 respiratora ACM812 A kupljenih u aprilu 2020. godine za 10,5 miliona KM iz budžeta.

PIŠE: Semira DEGIRMENDŽIĆ / Fokus

Tužitelji Tužilaštva BiH Džermin Pašić i Mirza Hukeljić, ipak su danas čitali zapisnike sa saslušanja Fadila Novalića, premijera FBiH, Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite i Fikreta Hodžića, vlasnika firme “FH Srebrena malina”, a koje su oni davali tokom istrage u ovom predmetu 2020. godine, odnosno prije nego je protiv njih podignuta i potvrđena optužnica.

Podsjećamo, prvobitno je Sudsko vijeće na čelu sa sudijom Brankom Perićem odbilo prijedlog Tužilaštva BiH da se zapisnici javno čitaju, međutim danas je sudija Perić kazao da je sudija Goran Radević, koji je u Sudsko vijeće u ovom predmetu imenovan prošlog ljeta nakon odlaska sutkinje Džemile Begović u penziju, sugerisao da bi za njega bilo korisno da se zapisnici pročitaju kako bi se bolje upoznao s predmetom.

Tužilaštvo BiH je svoj zahtjev za čitanjem zapisnika obrazložilo s time da je tokom dokaznog postupka utvrđeno da se iskazi tada osumnjičenih, a danas optuženih u odnosu na ono što je već dokazano razlikuju od onog što j pokazano u sudnici ili što su rekli svjedoci, te da su kontradiktorni navodima i dokazima odbrane izvođenim tokom suđenja, kao i da je vidljivo da su optuženi pokušali prebaciti odgovornost jedni na druge.

Načinu na koji je tužitelj Pašić obrazložio potrebu čitanja zapisnika usprotivila se advokatica Mirna Avdibegović, inače braniteljica Fikreta Hodžića, koja je kazala da se takve teze mogu iznijeti u završnoj riječi, a ne u ovoj fazi postupka.

Sudija Perić je kazao “da ne bi pravio problem u vezi s tim, jer mišljenje tužitelja svejedno nije dokaz”.

Kada je tužitelj Džermin Pašić čitao iskaz Fadila Novalića od 28. maja 2020. godine, tako se moglo čuti kako je Novalić kazao da je FUCZ samostalni organ i da on u tom organu kao premijer “nije imao nikakvu mjerodavnu ulogu”.

Novalić je tokom istrage kazao i da se zaključak o hitnoj nabavci medicinskih sredstava i opreme koji je Vlada FBiH donijela na sjednici 16. marta 2020. godine, a kojoj su prisustvovali i direktori kliničkih centara u FBiH, te tadašnji direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin, odnosio na to da tu opremu hitno mogu nabavljati zdravstvene ustanove, a ne FUCZ.

U prvobitnom iskazu Novalić je rekao da je tačno da je Vlada FBiH odobrila sredstva za respiratore, ali da “ni ja, ni bilo ko iz Vlade nije sugerisao šta će se nabaviti”.

Dalje, Novalić je rekao da nije bio upućen u ugovorne odnose FUCZ-a i “FH Srebrena malina”, te da on “nije ni za koga lobirao”.

Iako je tokom izvođenja dokaza u ovom predmetu prikazana ponuda koju je Fikret Hodžić poslao na privatnu e-mail adresu premijera Novalića, on je tokom istrage tvrdio da je Hodžićev e-mail stigao “kod sekretarice (Bahra Džaka, op.a)”, te da se i “njegov privatni e-mail nalazi kod sekretarice”, baš kao da je e-mail adresa neki materijalni predmet, pa se može uručiti nekom na čuvanje, a ne elektronski način komunikacije u koji uvid može imati svako ko ima neophodnu šifru za pristup.

Međutim, Novalić je u istrazi kazao da je “siguran da se u toj ponudi nije radilo o respiratorima ACM812 A”, te da mu je ta “ponuda zapela za oko”. Kazao je da je u to vrijeme Ministarstvo zdravstva FBiH proglasilo da je u samoizolaciji i da su svi bili u Mostaru, te da je operativan bio samo kabinet premijera. Rekao je i da je ta ponuda proslijeđena Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

U prvobitnom iskazu Novalić je kazao da je FUCZ-e, na osnovu odluka Federalnog štaba civilne zaštite, zahtjeve za sredstvima dostavljala direktno Ministarstvu finansija FBiH na čijem je čelu “Jelka Milićević, koja je bila i komandantica Federalnog štaba civilne zaštite”.

Novalić je i u istrazi negirao da je “završavao” dozvolu za promet medicinskim sredstvima “Malini” u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, no rekao je da je “Fikret jednom došao u kabinet premijera nenajavljen, a drugi put kod Hasana Ganibegovića”, tadašnjeg šefa Novalićevog kabineta.

– Došao je da mu se pomogne, ja mu nisam pomogao, ali mislim da mu je Hasan Ganibegović pomogao – pročitano je danas iz ranijeg Novalićevog iskaza.

U iskazu stoji da Hodžić nije dolazio protokolarno u Vladu FBiH, odnosno Ured premijera “nego preko sekretarice Bahre Džaka”.

Novalić je kazao i da ni on ni Vlada FBIH nisu znali da se nabavljaju respiratori, nego je znao da se nabavlja općenito medicinska oprema.

No, tokom dokaznog postupka, odbrane optuženih, izuzev one Jelke Milićević, pokušale su dokazati da izvještaj u kojem je stajalo “da je nabavljeno 100 respiratora”, nije falsifikovan, odnosno da ta rečenica nije naknadno dodata, a što tvrdi odbrana Milićević.

NOVALIĆ TVRDIO DA NIJE KOMUNICIRAO S HODŽIĆEM

Premijer FBiH tvrdio je da ne zna kada je potpisan ugovor za nabavku respiratora, te da on taj ugovor nije vidio, kao i da ga je Fahrudin Solak petnaestak dana uoči dolaska respiratora u Sarajevo obavijestio da respiratori stižu za dvije sedmice.

U istrazi je Novalić tvrdio da nije imao nikakav kontakt s Fikretom Hodžićem, a kasnije je u sudnici prikazana poruka koju je Novalić dobio 29. marta 2020. godine od Hodžića, a u kojoj je vlasnik “Maline” napisao:

-Selam gospodine Novaliću, Fikret Hodžić je. Asim mi je rekao da Vam se javim u vezi respiratora, pa kad budete imali minutu, javite se – napisao je Hodžić federalnom premijeru Fadilu Novaliću.

Fikret Hodžić

Novalić je u istrazi tvrdio da je komunikaciju s Hodžićem imao tek nakon, kako je naveo tada, “izbijanja afere u medijima”, kada mu je Hodžić kazao da će “sve iznijeti kod Senada Hadžifejzovića”, te da mu je Hodžić rekao da ga je Hadžifejzović zbog kojeg je odabrao novinarsku profesiju razočarao i da “iznosi neistine o njemu”.

Kada su tužioci tokom istrage ispitivali Novalića o porukama koje je razmjenjivao sa saradnicima, on je kazao da je “koristio tri Viber grupe” i da se komunikacija putem tih grupa odvijala u vezi problema s Covid 19.

Negirao je Novalić u istrazi i da je brisao poruke iz telefona, ali to nije mogao dokazati, jer je neposredno prije nego što mu je oduzet telefon, on nabavio novi. Tada je tužiteljima rekao da je imao problema “sa industrijskom špijunažom”, te da je svaki mjesec mijenjao telefon. Kazao je da je telefone nabavljao u Austriji na način da pošalje stari, a u zamjenu dobije novi. Iz onog što se moglo čuti nije se moglo zaključiti na koji je način Novalić poslao telefon u Austriju, niti kojim putem je dobio novi, odnosno kod koga je kupovao telefone, a prema njegovom iskazu to znači da Novalić godišnje 12 puta mijenja telefon. Nije rečeno ni da li on svojim novcem plaća telefone ili se novac izdvaja iz budžeta.

Kada je u istrazi govorio o tome kako se njegov tadašnji šef kabineta Hasan Ganibegović tajno sastao s Kadrijom Kolićem i s Fikretom Hodžićem, Novalić je rekao “Hasan je bio s Kolićem bez mog znanja”.

Novalić je u iskazu citirao i Ganibegovića “Hasan je rekao ode sve u materinu”.

Iako je tokom istrage utvrđeno da je Edita Kalajdžić, generalna sekretarka Vlade FBiH i bliska Novalićeva saradnica s kojom je dogovarao i smjenu Kriznog štaba, sugerisala da se brišu poruke iz sad već čuvene “Gensek” grupe na Viberu, Novalić je u istrazi kazao da njemu niko ne daje upute nego da on daje upute.

U istrazi je Novalić priznao da se pri nabavci respiratora i medicinske opreme trebao konsultirati Zavod za javno zdravstvo, no skinuo je sa sebe odgovornost zašto to nije učinjeno i prebacio je na ostale aktere nabavke respiratora.

Prilikom čitanja iskaza Fahrudina Solaka, moglo se čuti da je on ponudu “FH Srebrene maline”, kako je rekao, odabrao zbog toga što mu je pažnju privukao najkraći rok nabavke u odnosu na druge ponuđače i količina respiratora koju je “Malina” nudila. Za tu ponudu, Solak je kazao da je bez ikakvih primjedbi došla iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Nakon toga, pričao je u istrazi Solak, pozvan je Fikret Hodžić na razgovor da objasni šta nudi, te da je najavio tada da će poslati ponudu.

-Par dana prije potpisivanja ugovora imali smo sastanak u FUCZ-u, a ugovor je potpisan 3. aprila – pročitano je iz Solakovog iskaza.

On je tada rekao i da je potpisivanje ugovora “trajalo dvije minute”, a da je kasnije tog dana obaviješten da je u ugovoru uočena “tehnička greška”. Podsjećamo u ugovoru je umjesto naziva respiratora ACM812 A, stajalo HCVE003.

SOLAK SE NIJE MOGAO SJETITI NIJEDNOG ZDRAVSTVENOG RADNIKA

Solak je tokom istrage kazao da se na sjednicama Federalnog štaba razgovaralo o tome da je “ključna nabavka respiratora”, a svjedoci su kasnije kazali da na sjednicama Štaba nije bilo govora o nabavci respiratora. Solak je u iskazu odgovarajući na pitanje tužitelja ipak odgovorio, da o tome ko će nabavljati respiratore i koju vrstu, na sjednicama Štaba nije bilo govora.

Tokom saslušanja Solak je tužiteljima kazao i to da su potrebu za nabavkom respiratora stalno isticali i “medicinski radnici”, međutim kada ga je tužitelj, prema zapisniku sa saslušanja pitao da navede ime barem jednog tog radnika, Solak je kazao da se ne može sjetiti nijednog.

Iz pročitanog zapisnika sa saslušanja Fikreta Hodžića moglo se čuti da je on rekao da je u “ovaj posao ušao čestito i pošteno”, da je vidio kakva je situacija i da mu je to dalo ideju “da pomogne državi, ali i svojoj kompaniji” na način da pokuša nabaviti medicinsku opremu i sredstva kojih je nedostajalo.

Hodžić je u iskazu rekao da je počeo slati ponude na adrese kantonalnih vlada u FBiH, te da je ponudu poslao i Vladi FBiH, da je bio pod stresom, te da je nakon slanja ponuda dobio poziv od Bahre Džake koja mu je rekla da zove iz kabineta premijera FBiH. Rekao je i da mu Džaka nije spominjala nikakve rokove.

Nakon toga, kazao je, kontaktirao je Kristijana Marića do kojeg je došao posredstvom izvjesnog Almira za kojeg je rekao da je zet vlasnika firme “Bekto Preciza” iz Goražda, koji mu je preporučio da kontaktira osobu po imenu Petko u Sloveniji, a Petko ga je uputio na Marića.

– Tada prvi put saznajem da postoje “invezivni i neivenzivni” respiratori – stoji u zapisniku sa saslušanja Fikreta Hodžića iz kojeg je vidljivo da on u to vrijeme nabavlja medicinska sredstva za koja ne zna ni pravilan naziv.

Dalje, govorio je u istrazi Hodžić, Kristijan Marić mu je dostavio ponudu s tri vrste respiratora među kojima su bili HCVE0003 i ACM 812 A i to između 200 i 300 komada. Kazao je da mu je rečeno da su obje vrste približno iste kvalitete i cijene.

Nakon toga Hodžić je kazao da je ponudu za Vladu FBiH predao na portirnici i da pri tome nije dobio nikakvu potvrdu.

– Sjećam se da me je frajer napao što ne nosim masku – kazao je ranije Hodžić, što je uvedeno i u zapisnik.

Rekao je da ga je nakon toga zvala ženska osoba iz FUCZ-a kojoj je rekao da stoji iza ranije ponude. Kao i da se tu noć čuo s Kristijanom Marićem koji mu je garantovao da će respiratori stići.

– Sutra sam otišao u FUCZ i tad sam prvi put vidio Solaka. Ponovo sam se čuo s Kristijanom i tad u igru ulazi Sanja Lekić. Za nju je Kristijan rekao da je glavna za nabavku respiratora na Balkanu. Nisam pristao da Sanji prebacim novac kako bi ona nabavila respiratore, nego sam kontaktirao Edmonda i Daniela u kineskoj firmi – tvrdio je Hodžić.

Rekao je i da se jedan od dvije osobe koje je kontaktirao u kineskoj firmi bunio da Sanja Lekić bude “izbačena iz posla”, pa je on ipak sa Lekić potpisao ugovor da će joj isplatiti 150.000 eura na ime provizije. U istrazi je Hodžić tvrdio da proviziju nije isplatio jer svih 100 respiratora nije stiglo iz Kine u Sarajevo s prvom pošiljkom tih aparata, nego ih je stiglo 80.

DODATNA TESTIRANJA

Hodžić se u istrazi pozivao i na tadašnjeg ambasadora BiH u Kini Tarika Bukvića za kojeg je rekao da je pet sati u automobilu čekao ispred kompanije kako bi se uvjerio da je s respiratorima za BiH sve u redu.

Naveo je i da su kineski prodavci prvobitno rekli da je potrebno dodatno testirati respiratore za Evropu, zbog čega je navodno rečeno da s EU sve trebaju uključiti Novalić i Bukvić.

U istrazi je Hodžić na pitanje tužitelja da li je imao dozvolu za uvoz medicinske opreme rekao da nije. Kazao je i da ga o tome niko ništa nije pitao. Niti je on sebe predstavio kao neko ko ima tu dozvolu.

U istrazi je Hodžić tvrdio da je Novalića upoznao pred dolazak respiratora “ali je to bilo nakon potpisivanja ugovora”.

– On mi se zahvalio i rekao da sam napravio veliku stvar za našu zemlju – stoji u zapsiniku sa Hodžićevog saslušanja.

I Hodžić je u istrazi govorio da je prilikom sklapanja ugovora u FUCZ-e došlo do greške. Pa je tako umjesto respiratora ACM812 A napisano da se nabavljaju HCVE003.

Zbog toga je, kazao je naknadno išao u FUCZ da se to ispravi i ugovor ponovo ovjeri.

Na pitanje tužitelja zbog čega ispravka nije izvršena i u Privrednoj banci gdje je bio pohranjen jedan primjerak ugovora, Hodžić je kazao da mu “nije palo na pamet da pošalje i banci”.

Na pitanja tužitelja tokom istrage, šta je planirao uraditi sa 100.000 KM koje je podigao kao blagajnički maksimum, a nakon što su respiratori stigli u BiH, Hodžić je kazao da je namjeravao taj iznos avansno uplatiti kupcima maline koju je uzgajala njegova firma.

S obzirom na to da je Hodžić saslušavan ubrzo nakon 27. maja 2020. on se tada ipak nije mogao sjetiti je li toga dana bio u Banja Luci, a što ga je pitao tužitelj, pa je odgovorio na to pitanje riječju “moguće”.

MILIĆEVIĆ SE BRANILA ŠUTNJOM

Na današnjem ročištu moglo se čuti i da se prilikom saslušanja u decembru 2020. godine tada osumnjičena Jelka Milićević, ministrica finansija, branila šutnjom, te stoga njen iskaz nije mogao biti ni pročitan.

No, njena advokatica Senka Nožica rekla je i da “njihovi iskazi mogu biti i lažni” s ciljem da se odbrane.

Advokatica premijera Novalića Vasvija Vidović nakon izlaganja tužilaca kazala je Sudskom vijeću da su “čuli koje činjenice tretira iskaz, a šta je tužilac najavio da govore”.

– Ja ću opširnije reći šta imam u završnoj riječi, a na vama je da procijenite šta je cilj Tužilaštva – kazala je Vidović.

Braniteljica Fahrudina Solaka Marsela Bajramović kazala je da želi izraziti zadovoljstvo što su zapisnici čitani. Ocijenila je “da je Solak je samo radio svoj posao shodno ovlaštenjima.”

Obratio se i Fahrudin Solak koji se sagalsio sa svojom braniteljicom. Dodao je da “ništa što su napisali nije tačno”.

Advokatica Fikreta Hodžića Mirna Avdibegović ocijenila je da su navodi tužitelja da su optuženi “htjeli krivicu svaliti jedni na druge” netačni.

Kao ključnu stvar za svog branjenika Avdibegović je istakla to što on nije htio uplatiti novac BTL Medical Montenegro dok ne budu isporučeni respiratori.

Hodžić je kazao da je tužiocima prilikom ispitivanja rekao “držite se mog iskaza i vrlo brzo će riješiti ovaj slučaj”.

Na današnjem ročištu počela je i rasprava o dokazima koje Tužilaštvo namjerava izvesti kao dokaze replike. No, ročište prekinuto zbog drugih obaveza jednog od članova Sudskog vijeća. Nastavak je zakazan za sljedeću srijedu, 18. januara. Tada je planirano naredno ročište.