Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izvještaj centralne banke

U pet banaka blokirano sedam računa “Srebrene maline” Fikreta Hodžića

Na Sudu BiH nastavlja se ročište u predmetu “Respiratori”
10.11.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Na Sudu BiH danas se nastavlja rociste u predmetu "Respiratori" gdje se na optuzenickoj klupi nalazi federalni premijeru Fadil Novalić i drugi, a koji se terete za nabavku 100 respiratora koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zastite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina". Fikret Hodzic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Hodžiću se sudi za uvoz 100 kineskih respiratora u BiH po cijeni od 10,5 miliona maraka

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) objavila je novi izvještaj blokiranih računa firmi u BiH gdje je navedeno da je u državi krajem decembra bio blokiran 101.671 račun.

U izvještaju se navodi da je lak 55.508 firmi imaju blokiran bar jedan račun.

Naglašeno je da je broj blokiranih računa firmi smanjen za 160, a broj firmi koje imaju bar jedan blokiran račun povećan je za 63.

Zanimljivo je da na spisku blokiranih računa i kompanija “Srebrena malina”, koja je u vlasništvu optuženog Fikreta Hodžića, kojem se zajedno sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem  sudi za uvoz 100 kineskih respiratora u BiH po cijeni od 10,5 miliona KM, piše Avaz.

Prema izvještaju Centralne banke blokiranih računa firmi u BiH, kompaniji “Srebrena malina” blokirano je čak sedam računa u pet banaka.

U Privrednoj banci, blokirana su mu dva računa. Preko ove banke išla je transakcija uplate novca Kinezima.

Ranije je, odlukom Suda BiH također blokiran račun ove fime na kojem su se nalazila preostala sredstva vezana za posao oko uvoza respiratora. U trenutku blokade na računu se nalazilo oko 1,1 milion maraka

Hodžić je kompaniju registrirao u Srebrenici. S tim da je sjedište bilo u Vogošći.

Podsjećamo, za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora sudi se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad u službi.