Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednici Turske i Rusije

Razgovarali telefonom: Poznato šta je Erdogan poručio Putinu

erdogan putin ss

Erdogan i ruski predsjednik više su puta razgovarali otkako su ruske snage izvršile agresiju na Ukrajinu u februaru

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao je telefonom sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i rekao da mirovne napore u rusko-ukrajinskom ratu treba podržati jednostranim prekidom vatre i “vizijom pravednog rješenja”, saopćio je turski predsjednički ured danas.

Erdogan i ruski predsjednik više su puta razgovarali otkako su ruske snage izvršile agresiju na Ukrajinu u februaru. Turska se postavila kao posrednik uz Ujedinjene narode u postizanju dogovora za izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, izvještava Reuters.

– Predsjednik Erdogan je rekao da bi pozive na mir i pregovore trebalo poduprijeti jednostranim prekidom vatre i vizijom pravednog rješenja – stoji u tekstu, dodajući da je Erdogan podsjetio Putina na pozitivne ishode dogovora o izvozu žitarica.

Ukrajina je veliki svjetski proizvođač i izvoznik žitarica, ali proizvodnja i izvoz su pali otkako je Rusija izvršila invaziju i počela blokirati njezine morske luke.

Dvojica čelnika također su razgovarali o Siriji, a Erdogan je rekao Putinu da je potrebno poduzeti konkretne korake kako bi kurdski militanti napustili sirijske granične regije, navodi se u saopćenju.

– Predsjednik Erdogan naglasio je da sada treba poduzeti konkretne korake kako bi se uklonila teroristička organizacija PKK/PYD/YPG iz pograničnih regija Turske, posebno Tel Rifat i Manbij – navodi se.