Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slučaj Ajdina Jusića

Sud odbio pritvoriti policajce iz Osmaka osumnjičene da su pretukli dječaka

ajdin jusic
Foto: Screenshot/ Facebook

Policija je, podsjetimo, početkom mjeseca saopćila da su osumnjičeni uhapšeni i suspendovani, te da je protiv njih pokrenut unutrašnji postupak

Osnovni sud u Zvorniku rješenjem od 8. septembra odbio je prijedlog Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini da odredi jednomjesečni pritvor za četvoricu policajaca iz Osmaka, koji su uhapšeni zbog sumnje da su zlostavljali maloljetnog Ajdina Jusića, piše Faktor.ba.

Jusića su, prema prijavi, krajem prošlog mjeseca, policajci pretukli u prostorijama Policijske stanice Osmaci, zahtijevajući od njega da prizna navode o kojima ništa nije znao.

Policija je, podsjetimo, početkom mjeseca saopćila da su osumnjičeni uhapšeni i suspendovani, te da je protiv njih pokrenut unutrašnji postupak.

Nezvanično je potvrđeno da su uhapšeni Dejan Marković, načelnik Policijske stanice u Osmacima, te pripadnici policije PS Osmaci Novica Popović, Rajko Đurić i Dragan Milutinović.

Kako je saopćeno iz bijeljinskog Tužilaštva, Sud je u rješenju naveo da se prijedlog za pritvor odbija “zbog nepostojanja zakonskih uvjeta za određivanje pritvora navedenih u prijedlogu Tužilaštva – da postoje naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi osumnjičeni mogli ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, kao i da bi mogli ponoviti krivično djelo, odnosno dovršiti započeto krivično djelo”.

Iz Tužilaštva su najavili da će u zakonskom roku Sudu uputiti žalbu na ovo rješenje.

Prema ranije objavljenim izjavama Ajdinovog oca, dječak je bio priveden na informativni razgovor, ali ne u svojstvu osumnjičenog.

-Međutim, umjesto da sa njim razgovaraju u mom prisustvu, službenici MUP-a RS-a odlučili su upotrijebiti nasilje kako bi iznudili priznanje od dječaka, odvodeći ga u odvojenu prostoriju – naveo je Ajdinov otac Juso.

Ajdin je ispričao kako je bio izložen fizičkom nasilju policajaca koje je je ostavilo fizičke i emocionalne traume na njega.

-Vezali su me lisicama, stavljali oružje na sto, uvrtali mi ruke, obarali na pod, prste mi lomili tražeći od mene priznanje za šta nisam kriv – naveo je Ajdin.