BiH

HNK

Sud prekinuo generalni štrajk zdravstvenih radnika

15/12/2020

Pojasnio je kako će pravni tim Sindikata dostaviti sudu traženu dokumentaciju te da poziv sa suda, odnosno ročište, očekuju do ovog petka

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar Ivica Anić potvrdio je Feni kako je jutros prekinut generalni štrajk zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu zbog privremene zabrane te da su svi članovi sindikata od jutros dužni redovno obavljati poslove.

– Općinski sud Mostar u ponedjeljak je donio privremenu mjeru zabrane provođenja štrajka i dao sindikatu rok od tri dana da dostavi dokaze da je štrajk organiziran u skladu sa zakonom – kazao je Anić.

Zbog toga, kako je kazao, od jutros u 8 sati štrajk se prekida i svi članovi sindikata dužni su redovito obavljati poslove.

Pojasnio je kako će pravni tim Sindikata dostaviti sudu traženu dokumentaciju te da poziv sa suda, odnosno ročište, očekuju do ovog petka.

Anić je poručio kako do ispunjenja svojih zahtjeva neće odustati od generalnog štrajka kojeg su započeli u četvrtak, 10. prosinca, zajedno s Nezavisnim sindikatom zdravstvenih radnika HNŽ-a.

Sindikati od županijske vlade traže potpisivanje novog kolektivnog ugovora o pravima i obvezama zaposlenika i poslodavaca u oblasti zdravstva.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.