Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HNK

Sud presudio u korist sindikata: U četvrtak se nastavlja generalni štrajk medicinara

Predsjednik Sindikata uposlenih u SKB Mostar Ivica Anić istakao je da je pobijedila pravičnost, jer sindikati od početka rade u skladu sa zakonima

Općinski sud u Mostaru donio je rješenje kojim je van snage stavljena nedavna odluka o privremenoj mjeri zabrane provođenja generalnog štrajka Sindikata zdravstvenih radnika Hercegovačko-neretvanskog kantona i Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Vodstva dvaju sindikata jutros su poručila da je to velika pobjeda zdravstvenih radnika ovog kantona, javlja Anadolu Agency (AA).

“U četvrtak nastavljamo generalni štrajk koji je na kratko bio prekinut. On će biti nastavljen u svim zdravstvenim ustanovama u HNK-a. Sram neka je Vladu i Ministarstvo zdravstva HNK-a, koji su nas doveli do sudnice, umjesto da smo davno postigli dogovor i riješili problem. Hvala svima koji su nas bodrili, prije svega našim članovima, građanima Mostara i predstavnicima medija. U ovom slučaju pobijedila je država, te koristim priliku da pozovem Vladu da počnemo razgovarati, kako bismo potpisali novi Kolektivni ugovor“, izjavio je predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a Dalibor Vuković.

Predsjednik Sindikata uposlenih u SKB Mostar Ivica Anić istakao je da je pobijedila pravičnost, jer sindikati od početka rade u skladu sa zakonima. Zahvalio je članstvu i medijima, kazavši da je sve ovo prva pobjeda sindikata. Nažalost, tokom trajanja generalnog štrajka mogli bi ispaštati pacijenti, pa vjeruje da će Vlada hitno reagovati.

“Razumijemo ljude, ali vjerujem i kako oni razumiju nas. Mi smo ustvari primorani na ovaj štrajk. Oni koji su zbrinuti u SKB Mostar sigurno će imati punu medicinsku zaštitu i ni u kojem trenutku neće osjetiti štrajk. Nažalost, u ambulantama može doći do kolapsa. Vlada koja nas ne može i neće zaustaviti, može odmah reagovati i pozvati nas da razgovaramo, a kako bismo riješili ovaj problem. Odgovornost je na njima“, dodao je Anić.

Naveo je i da je od 10. decembra do dana kada je sudskom odlukom štrajk bio prekinut, najviše problema zabilježeno u ambulantama u kojima su pacijenti vraćani sa zakazanih pregleda.