Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suđenje Iliji Jurišiću u Beogradu: Saslušan vještak za vojna pitanja

ilija jurisic

U Apelacijski sudu u Beogradu danas je održan glavni pretres u drugostupanjskom postupku protiv ratnog zapovjednika policije BiH Ilije Jurišića, zbog optužbi da je naredio napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine.

Jurišić, koji je 2013. po drugi put osuđen na 12 godina zatvora zbog optužbi da je izvršio ratni zločin uporabom nedozvoljenih sredstava borbe, nije se danas pojavio na suđenju, na što i nije obavezan, jer se nalazi u bolnici zbog loma rebara, javio je Tanjug.

Nakon javne sjednice po žalbama održane u travnju, Apelacijski sud odlučio je otvoriti glavni pretres (suđenje) i sam izvesti ključne dokaze, pošto je sada u obavezi donijeti pravomoćnu presudu u tom slučaju.

Jurišić je negirao krivicu ističući da mu je “savjest mirna i obraz čist”

Na današnjem pretresu saslušan je vještak za strateško-vojna pitanja, a sud je odlučio da na sljedećem pretresu, koji će biti naknadno zakazan, sasluša još jednog vještaka koji će se izjasniti povodom snimaka sporne pucnjave na “tuzlansku kolonu” vojnika.

Apelacijski sud je ranije ukidao prvostupanjsku osuđujuću presudu Odjeljenja za ratne zločine kojom je Jurišić bio osuđen na 12 godina zatvora 2010. godine.

Sada je u obavezi da izrekne konačnu, pravomoćnu odluku.

Tužiteljstvo za ratne zločine tereti Jurišića da je, suprotno dogovoru o mirnom povlačenju između SRJ i BiH kao dežurni operativnog stožera stanice sigurnosti Tuzla, naredio napad na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz vojarne Husinska buna, 15. svibnja 1992. godine.

Tom prilikom je, kako se sumnja, izgovorio riječi “na vatru odgovori vatrom”.

Naredbu je primio od nadređenog Mehe Bajrića.

Jurišić je negirao krivicu ističući da mu je “savjest mirna i obraz čist”.

Pored ostalog u svojoj obrani je naveo da nije bio časnik i da ni o čemu nije mogao samostalno donositi odluke.

Uhićen je 14. svibnja 2007. godine u beogradskoj zračnoj luci, po međunarodnoj tjeralici.

Tužiteljstvo za ratne zločine preuzelo je predmet od Vojnog tužiteljstva u Beogradu, 2004. godine.

Poslije ukidanja prve presude Jurišić je u listopadu 2010. pušten da se brani sa slobode.

Jurišić živi u Tuzli.