BiH

Suđenje Mladiću iza zatvorenih vrata

23/06/2015

Sudije na suđenju Ratku Mladiću saslušale su iza zatvorenih vrata drugog svjedoka Optužbe o masovnoj grobnici u rudniku Tomašica kod Prijedora.

Javnosti je jedino bio dostupan sažetak izjave zaštićenog svjedoka RM-382, koja je u dokaze uvedena u pisanom obliku.

Po tom sažetku, koji je tužilac pročitao u sudnici, RM-382 je svjedočio o “stvaranju” masovne grobnice u Tomašici i “pokopavanjima” žrtava.

Iz rudnika Tomašica, 2013. godine ekshumirano je više od 400 tijela prijedorskih Bošnjaka.

Prema optužnici koja Mladića, ratnog komandanta Vojske Republike Srpske, tereti za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, Prijedor je jedna od općina u kojima je taj progon imao razmjere genocida.

Muslimane pokopane u rudniku Tomašica, po tužiocima, snage VRS-a su ubile u selima oko Prijedora s proljeća 1992. godine, tokom operacija etničkog čišćenja tog područja.

Tokom jučer otvorenog dokaznog postupka o Tomašici, tužioci će, kako su najavili, pred sudije izvesti šest vještaka i sedam svjedoka o činjenicama, a u spis će uvesti 60 dokumenata.

Jučer je saslušan prvi svjedok, čiji je identitet bio zaštićen pseudonimom RM-383, a iz malog dijela njegovog iskaza koji je bio javan moglo se zaključiti da je učestvovao u dopremanju i pokopavanju leševa u Tomašicu.

Dokazni postupak o tijelima iz Tomašice, Tužilaštvo bi trebalo da okonča do 22. jula, kada počinje ljetna pauza u radu Tribunala.

Poslije pauze, Mladićeva odbrana nastavit će svoj dokazni postupak.

Mladića optužnica tereti i za genocid počinjen u Srebrenici, teroriziranje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Sljedeći svjedok Tužilaštva bit će saslušan sutra, prenosi BIRN-Justice Report.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.