Suđenje Oriću i Muhiću: Osporavanje kredibiliteta svjedoka

BiH

naser(6)

Odbrane Nasera Orića i Sabahudina Muhića, optuženih za ubistva tri zarobljenika srpske nacionalnosti u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac, uložile su preko 20 materijalnih dokaza kojima nastoje osporiti kredibilitet svjedoka Optužbe Ibrana Mustafića i O-1, prenosi Birn.

Među uloženim dokazima Odbrana su dijelovi knjige „Planirani haos“ autora i svjedoka Ibrana Mustafića, potom zaključci Kadrovske komisije Stranke demokratske akcije (SDA) i presjek bezbjedonosne situacije Stanice javne bezbjednosti Srebrenica od 17. aprila 1992. godine.

Odbrane su pojasnile da dokazi osporavaju kredibilitet svjedoka Mustafića i pokazuju njegov odnos prema optuženom Naseru Oriću. Tužilaštvo BiH je istaklo prigovor relevantnosti na ove dokaze.

Nekoliko dokaza koji se odnose na kredibilitet svjedoka O-1 nije prezentovano javnosti zbog zaštite njegovog identiteta, a na njih je Tužilaštvo uložilo također prigovor.

Orićeva advokatica Lejla Čović uložila je u spis i dokument Glavnog štaba Oružanih snaga koji govori o odsječenosti Srebrenice i Bratunca, odnosno Konjević Polja, i pojasnila da se time dokazuje nemogućnost prisustva optuženih u mjestu gdje je ubijen Milutin Milošević.

Među dokazima je i opis nestalog Slobodana Ilića, kojim Odbrane osporavaju iskaz O-1, a na što je tužilac Miroslav Janjić iznio prigovor relevantnosti, navodeći da je taj opis dala supruga, koja Ilića nie vidjela neko vrijeme prije nestanka. Čović je istakla da je riječ o karakteristikama u opisu koje se ne mijenjaju.

Odbrane su predložile da se u spis uloži i Naredba o sprovođenju istrage protiv Orića i Muhića iz jula 2015. godine, a koju smatraju nezakonitom, jer se poziva na iskaze svjedoka koji nisu spomenuli optužene u odnosu na tačke optužnice. Tužilaštvo se usprotivilo ulaganju ovog dokaza, navodeći da je nerelevantan jer je sada postupak u fazi suđenja, a ne istrage.

Naser Orić i Sabahudin Muhić optuženi su da su, kao pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), 1992. godine učestvovali u ubistvu tri srpska zarobljenika u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac. Prema optužnici, Orić je bio komandant štaba TO-a ABiH, a Muhić pripadnik tih snaga.

Tužilaštvo BiH je najavilo da će saslušat dva svjedoka i uložiti nekoliko materijalnih dokaza kao odgovor na do sada provedene dokaze Odbrane.

Suđenje se nastavlja 13. juna.