Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suđenje Sakibu Mahmuljinu: Mudžahedini tukli zarobljenike

sakib-mahmuljin-1

Na suđenju Sakibu Mahmuljinu za zločine počinjene na području Vozuće (općina Zavidovići), svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako su ga mudžahedini udarali nakon zarobljavanja.

Nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), Neđo Pećanac je kazao da su njega i još nekoliko osoba zarobili mudžahedini.

Svjedok Pećanac je rekao da su ih mudžahedini, koji su imali velike brade, vezali. Među tim mudžahedinima, kako je naveo, bio je jedan koji je govorio “domaći jezik” i koji je “bio obrijan”.

Prvo su ih odveli u jedno selo, ispričao je Pećanac, a potom u mjesto gdje su bili mudžahedini.

“Bili kampovi, šatori, više šatora. Kad nas je dovelo, tuklo nas je, brate. Tu nas svezaše i tukoše”, izjavio je svjedok, dodavši da su u jednoj kući udarani kundacima i metalnom cijevi.

Dok je bio svezan, Pećanca su, kako je kazao, udarali po leđima, nogama, rukama…

Svjedok je rekao i da su ih vodili na sprat kuće, na ispitivanje. Kako je ispričao, kada je pošao na ispitivanje, jedan mudžahedin ga je udario po leđima te je pao niza stepenice.

U tom mjestu, napomenuo je Pećanac, bili su desetak dana, a potom su odvedeni u Kazneno-popravni dom (KPD) u Zenicu.

“Bilo je lakše u Zenici. Nismo dobili batina nikako”, kazao je svjedok, dodavši da u Zenici nisu smjeli reći kako su ih tukli kod mudžahedina.

Pećanac je svjedočio na suđenju Sakibu Mahmuljinu, bivšem komandantu Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) optuženom da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. decembar.