Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suđenje u Mostaru: Optuženi za zločin se ispričao žrtvinoj kćeri

abed6a152dee1e66a4ad86d45db60c11

Svjedokinja Elvira Stojić navela je da je u julu 1993. živjela s ocem i kćeri u Mostaru u jednom stanu, a njezina majka Nada Franjo u drugom. Ona je navela da su u to vrijeme ona ili otac išli spavati kod majke da ne bi bila sama.

– Smrt se nadvila nad Mostarom. Noći su bile najgore. Dolazili su ciljano na vrata. Niste znali hoće li vas tu silovati ili ubiti. To se događalo redovno, zgrada po zgrada, kuća po kuća, prisjetila se Stojić. Prema njezinima riječima, otac je jedne noći došao iz stana majke uznemiren i uplakan i rekao da su je odveli. Stojić je kazala da se tu noć za pomoć obratila prijatelju Vinku Sesaru Braci, koji je radio u policiji.

– Oko 7 sati došao je Braco i rekao nešto mom tati, nakon čega se on srušio. Zatim je meni rekao da su mrtve. Šef mu je rekao da su pronašli tijela moje majke i Hatidže Kajtaz na trim stazi, istaknula je svjedokinja. Ona je dodala da je svjedokinja S-1 bila u stanu Hatidže Kajtaz kada je odvedena. Ispričala joj je da je uspjela pobjeći i tako se spasiti, jer je znala da će ih ubiti.

Stojić je svjedočila na suđenju Saši Savinoviću, koji je optužen, kao pripadnik ATG ‘Kažnjenička bojna –Benko Penavić’, u ubojstvima i prisilnom preseljenju civilnog bošnjačkog stanovništva na području Mostara. Optužnica ga tereti da je 13. jula 1993. godine, zajedno s još tri pripadnika HVO-a, upao u stan Nade Franjo, nakon čega su izveli pet osoba, od kojih se jedna uspjela spasiti, a četiri žene, uključujući i bebu, pronađene su mrtve. Svjedokinja je kazala kako je od oca doznala da je išao u policiju i da je prepoznao svu četvoricu koja su odvela njegovu ženu, ali da od šoka i straha nije smio to kazati.

“Moj otac je odveden 29. oktobra i još uvijek ga čeka otvoren grob”, naglasila je Stojić. Svjedokinja je plakala, a optuženi se na kraju njezinog svjedočenja ustao, namjeravajući joj postaviti pitanje, ali je, uz uzdahe, samo rekao:

‘Oprostite, gospođo Ela.’ Na suđenju je svjedočila i Marica Milović, koja je u noći kada su odvedene njezine susjede dežurala u stubištu zgrade.

“Poslije 9 sati se nikome nije smjelo otvoriti, ali ovo lupanje je bilo prije devet. Lupali su i govorili da je policija. Otvorila sam, a oni su kao zvijeri projurili pored mene”, prisjetila se Milović. Kako kaže, dvojica od njih su otišla u stan Nade Franjo, a dvojica u stan Hatidže Kajtaz, dok se ona povukla u svoj stan. Suđenje se nastavlja 17. maja, objavio je BIRN.