Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suđenje u predmetu Radončić i ostali: Raspitivanje o državnim istragama

radončić ročište
Foto: I. Kralj

U nastavku suđenja za ometanje rada pravosuđa, tužilac Mirza Hukeljić posvjedočio je kako se optuženi Zijad Hadžijahić raspitivao kod njega o postojanju istrage u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Hukeljić je kazao kako ga je Hadžijahić, kojeg je poznavao od ranije, pozvao 5. januara i pitao da li je moguće da Tužilaštvo BiH ima istragu u vezi sa “slučajem nesavjesnog liječenja koje je medijski eksponirano”.

– Rekao je da misli da to ima veze s imenovanjem jedne osobe na mjesto ministra ili zamjenika ministra. Rekao sam mu da znam o čemu se radi, da je to slučaj vađenja zuba i vidio sam ime Azre Sarić, ali da o tome ne znam ništa, niti da li je slučaj kod nas, ali da mi se čini po predmetu da je to nadležnost Kantonalnog tužilaštva – pojasnio je Hukeljić.

Dodao je da se Hadžijahić s tim složio, ali da je mišljenja “da tu ime politike”.

Tužilac je rekao da je narednog dana Hadžijahiću napisao da misli da Državno tužilaštvo s tim nema veze te je o svemu napravio službenu zabilješku.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Hukeljić je kazao da ni jednog trenutka tokom komunikacije s Hadžijahićem nije osjetio da mu se prijeti te dodao da ostali optuženi nisu spominjani.

Hadžijahić je optužen s Fahrudinom Radončićem, Bakirom Dautbašićem i Bilsenom Šahman zbog ometanja rada pravosuđa te davanja i primanja koristi za trgovinu uticajem.

Po optužnici, Radončić je naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Šahman i Dautbašić.

Foto: I. Kralj

Fahrudin Radončić /Foto: I. Kralj

Radončić je optužen da je u dogovoru s Dautbašićem nastojao od Zijada Hadžijahića, kao uposlenika američke ambasade u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša utjecati da se zatvori.

Zauzvrat je Hadžijahiću, kako navode iz Tužilaštva BiH, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji.

Na ovom ročištu u korist Tužilaštva BiH je svjedočila i neuropsihijatrica Jasmina Tanović, koja je kazala da je Azra Sarić došla u Dom zdravlja “Vrazova” krajem prošle godine, jer je bila “potrešena zbog smrti jednog pacijenta”.

– Ta pacijentica je došla zbog reakcije koju je imala na događaj na poslu. Došla je potresena jer je jedan pacijent preminuo od krvarenja u Kliničkom centru. Radilo se o mlađoj doktorici, pa sam to smatrala normalnim – kazala je Tanović i dodala da je pacijentici dala slabu terapiju i preporučila joj bolovanje.

Suđenje se nastavlja 14. septembra, prenosi BIRN – Justice Report.