Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suđenje za korupciju u pravosuđu: Gume i felge za Čamparino vozilo

BiH

sud i tuzilastvo bih

Na suđenju za korupciju u pravosuđu, svjedok Robert Iličić naveo je motive saradnje sa optuženim istražiocem Tužilaštva BiH Mujom Smajlovićem do hapšenja i suspenzije.
Svjedočeći u korist Državnog tužilaštva, Iličić je rekao da se upoznao sa Smajlovićem 2010. godine, te da ih je povezao uposlenik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Iličić je ispričao da je imao informacije o krivičnim djelima i da je to htio ponuditi Tužilaštvu BiH. Zauzvrat, kako je kazao, nastojao je preko Tužilaštva osigurati da se krivični postupak protiv njega iz Hrvatske prebaci u BiH, javlja Birn.

U Hrvatskoj je on u odsustvu osuđen na devet godina zatvora zbog trgovine drogom.

Svjedok je rekao da je Smajlović, sa kojim se vremenom sprijateljio, radio sa tužiocem Dubravkom Čamparom, sa kojim se samo jednom susreo povodom sasvim druge teme. Optuženi Smajlović, prema riječima Iličića, nikada nije obećao da će mu prebaciti predmet, ali je rekao da će to pokušati.

Iličić je rekao da je pomogao Smajloviću da kupi Renault Lagunu.

“Ja sam isplatio vozilo, a Mujo je poslije donio novac”, izjavio je on, te dodao da je preko svojih veza slao automobil na servis u Grude kada je Smajlović dolazio na teren u Hercegovinu.

Pojasnio je da se bavi preprodajom vozila, te da je servis završavao kompenzacijom i da Smajlović to nije plaćao. “To su bili mali redovni servisi”, rekao je Iličić.

Smajlović je optužen da je od 2012. do početka 2015. godine bez znanja tužioca ostvarivao kontakte s osobama protiv kojih su se vodili ili se još vode postupci u Tužilaštvu BiH, obećavajući im pogodnosti, za što je primio najmanje 10.000 eura i darove.

Iličić je rekao i da je jedne prilike preko Smajlovića poslao gume i felge za Čamparino vozilo BMW, a na pitanje zašto je to uradio, odgovorio je da “trenutno nema pojašnjenja”.

Branilac Vlado Adamović je kazao da je Smajlović rekao Iličiću da Čampara nije čovjek koji prima poklone i da su se dogovorili da to prodaju. Ustvrdio je kako mu je nakon prodaje Smajlović dao novac. “Nisam dobio novac od prodaje”, odgovorio je Iličić.

Svjedok se složio se navodom advokata Adamovića da se prilikom kupovine automobila dogovorio da će servisirati Smajlovićevo vozilo dok se ne pronađe odgovarajući servis u Sarajevu.
Ilićić je kazao i da je od Smajlovića dobio dva zapisnika o saslušanju svjedoka, ali da detaljnije o tome neće govoriti zbog interesa istrage koja se vodi protiv njega vodi. Dodao je kako je od Smajlovića dobivao podatke o postupcima koji se vode protiv njega.

Odgovarajući na pitanja Adamovića, svjedok je ispričao da Smajlović nikada nije zahtijevao poklone za dobijene informacije. Prihvatio je tvrdnju Odbrane da je zapisnike o saslušanju svjedoka dobio kako bi pomogao Tužilaštvu BiH da proširi jednu krivičnu istragu.

On je dodao kako nikada nije postao informator Tužilaštva, iako mu je Smajlović rekao da bi to mogao biti, te da je na osnovu razgovora sa njim zaključio da to i jeste.

Drugi svjedok Tužilaštva BiH Dragan Šarenac ispričao je da je Smajlovića upoznao nakon što je 2014. godine uhapšen zbog trgovine drogom. Pojasnio je da ga je optuženi ispitivao nakon hapšenja. Nakon toga, kako je rekao, nastojao je sebi da osigura manju kaznu, te je preko Zdravka Jurkovića stupio u kontakt sa Smajlovićem.

Na prvom sastanku Šarenac je rekao da ga je Smajlović obavijestio da će se potruditi da mu kazna bude smanjenja. On je kazao da je prilikom drugog sastanka u ugostiteljskom objektu preko puta zgrade u kojoj su smješteni Državni sud i tužilaštvo Jurković dao Smajloviću pet hiljada eura. Pojasnio da je on prethodno dao Jurkoviću deset hiljada eura, te da su se dogovorili kako će ostatak biti isplaćen naknadno.

Šarenac je rekao da primopredaju novca nije vidio jer je bio dogovor da ode u toalet dok se to ne obavi. Dodao je kako je poslije još dvije hiljade eura Jurković za njega dao Smajloviću.

Tokom ispitivanja, branilac Adamović je osporavao da je Jurković isplatio sedam hiljada eura Smajloviću. “Jednako možemo tvrditi da je dao, kao što jednako možemo tvrditi da nije dao”, tvrdnja je branioca Adamovića sa kojom se Šarenac složio.

Odgovarajući na pitanja tužioca Džermina Pašića, Šarenac je potvrdio kako je sa Smajlovićem razgovarao o novcu. On je dodao kako postupak protiv njega nije okončan, te da je nakon sastanaka sa Smajlovićem uhapšen i Jurković zbog trgovine drogom.

Suđenje se nastavlja 17. maja.